Мадуро спрема Венецуелу за одбрану од америчке агресије

0

Председник Боливарске Републике Венецуеле Николас Мадуро још једном је нагласио да ће национално достојанство и суверенитет победити у његовој боливарској отаџбини „упркос нападима и претњама северноамеричке империје и међународне деснице”.

Он је ово поручио из седишта Стратешке оперативне команде Националних боливарских оружаних снага (ФАНБ), где је надгледао припреме за цивилно-војну вежбу „Боливарски суверенитет 2017”.

С тим у вези, Мадуро је такође поновио да „ова активност има јасан циљ – одбрану суверенитета, интегритета и мира у Венецуели и оспособљавање њеног народа да отаџбину учини непробојном”.

Такође је истакао да ће се поменутом вежбом, која ће се одржати овог викенда, измерити капацитет у коме су ФАНБ и венецуелански народ способни да одговоре на охолост и ароганцију империјалиста који „мисле да ће Венецуеланци да се уплаше и да у неком кутку својих умова размишљају да се повинују империјалистичким захтевима и претњама”.

„Прошло је време штапа и шаргарепе. Данашње време је време достојанства. Венецуела је у средишту историјске битке. Нисмо је ми тражили, она нас је сама пронашла. Налазимо се у средишту новог историјског поглавља”, закључио је Мадуро.

Венецуела против империјализма

Председник Мадуро, који је такође врховни командант Националних боливарских оружаних снага (ФАНБ), рекао је да „Венецуела предводи борбу против светских империјалистичких снага које желе да владају независним нацијама како би црпеле њихове природне и стратешке ресурсе”.

С тим у вези је нагласио и важност припреме венецуеланског народа за одбрану нације у случају евентуалног напада неке стране силе.

Такође је похвалио патриотску свест, морал и етику коју поседује ФАНБ, што је заоставштина команданта Уга Чавеза, и истакао да ова војна организација има дужност да служи као „стуб кохезије овог, до сржи демократског друштва”.

„За потребе одбране свог интегритета, Венецуела рачуна са 24 Оперативне зоне интегралне одбране (ЗОДИ) које обезбеђују мир у свакој од савезних држава, још 4 ЗОДИ морнаричке зоне, као и 99 Области интегралне одбране (АДИ)”, додао је Мадуро.

Он је истом приликом наредио високој војној команди да појача организациону и оперативну активност ФАНБ у вези са одбраном земље, а одговарајућим службама да раде на јачању кибернетичких и комуникационих потенцијала, наложивши да се и приватне телекомуникационе компаније као што су Дигител и Мовистар укључе у планове за националну безбедност у тој области.

Народи света одбацују претње САД

Председник Мадуро је рекао да народи и владе света одбацују претње Владе Сједињених Држава да ће извршити војну интервенцију у Венецуели.

Такође је показао резултате последње анкете према којима 86% Венецуеланаца осуђује овај поступак, додавши да је примио више од три хиљаде писама и порука подршке од влада и друштвених покрета из целог света који су солидарни са Венецуелом.

„Венецуела има право и обавезу да се припреми за одбрану свог територијалног интегритета, националног суверенитета и права на мир које припада њеном вољеном народу”, закључио је Мадуро у емисији на Телевизији Венецуеле (ВТВ).

Цивилно-војна унија

„Основни циљ вежбе ,Боливарски суверенитет 2017′ је развој капацитета нације, односно њене цивилно-војне уније”, истакао је оперативни стратешки командант Националних боливарских оружаних снага (ФАНБ), главнокомандујући адмирал Ремихио Себаљос.

Себаљос је нагласио да је Уставом дефинисано да сви Венецуеланци имају право да бране отаџбину, додавши да ФАНБ такође третира припрему народа за одбрану отаџбине као задатак од највећег значаја.

“Циљ је промовисање, ширење и решавање свих кључних питања како би се подигла оперативна спремност читавих оружаних снага”, рекао је он.

Такође је објаснио како ће у суботу у оквиру вежбе „Боливарски суверенитет 2017” бити вршена регистрација након које ће народ моћи систематски да прође неопходну обуку и припрему за мобилизацију и распоређивање.

За недељу је предвиђен наставак мобилизационе обуке, као и изведба тактичких акција и демонстрација истовремено у целој земљи.

Вежбу „Боливарски суверенитет 2017” наредио је председник Николас Мадуро 15. августа након војних претњи Владе Сједињених Држава.

 

 

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*