Мафијаши праве листе за одстрел турских новинара

0

Након што је Ердоганов коалициони партнер позвао на ослобађање познатих криминалаца које је назвао својом браћом, један од њих је запретио медијима који су се томе успротивили

Новинари у Турској су последњих дана изложени незапамћеним притисцима и чак се јавно објављују „црне листе” с именима оних које би требало казнити како би заћутали и престали да пишу. Тако нешто се не памти.

„Турски новинари се сада суочавају са отвореним претњама, што је случај без преседана”, упозорава Мурат Јеткин, познати новинар истанбулског „Хуријета”.

Екстремни десничар, лидер Партије националистичког покрета Девлет Бахчели, коалициони партнер председника Реџепа Тајипа Ердогана, недавно је повукао чудан потез: предложио је да се амнестира известан број криминалаца (изузев терориста, као и оних који су у затвору због силовања и напада на децу) јер су, како је навео, били „жртве лоше судбине”. Он је при томе поименце поменуо двојицу највећих мафијаша у Турској – Алатина Чакиџија и Куршата Јилмаза. Бахчели је објаснио да су то „његова браћа која воле своју земљу”, а игром околности нашли су се на супротној страни закона. Он је уочи избора посетио Чакиџија у затворској болници у провинцији Кирикале, где су камере забележиле њихов срдачан разговор.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*