Мајкл Хадсон : Из Србије изнета 51 милијарда долара!

0

Мајкл Хадсон, уредник из Вашингтона, о „офшор скандалима“ у нашој земљи после 2000. године. Србија у самом светском врху по илегалним токовима капитала. У стотинама приватизација страни купац учествовао само формално. Имовина предузећа преузимана, а радни

ДОМАЋИ бизнисмени блиски властима су преко офшор фирми, а на туђе име, од 2000. до 2011. године куповали багателно предузећа у Србији и на тај начин изнели чак 51 милијарду долара. Ово у разговору за „Новости“ износи Мајкл Хадсон, уредник „Међународног конзорцијума за истраживачко новинарство“ из Вашингтона, који је недавно објавио резултате 15-месечног проучавања офшор скандала у нашој земљи.

Грађанима Србије је тако само неколико дана после 5. октобра стигла „честитка“ за годишњицу демократских промена, али уместо посвете, међународни тим новинара је послао статистику о томе како су у првој деценији овог века опљачкана државна предузећа, а новац разним трансакцијама пребачен у иностранство.

– Подаци до којих смо дошли показују да је Србија међу водећим државама у свету када су у питању илегални токови капитала. Истраживање Глобалног финансијског интегритета сврстало је вашу земљу у топ 16 нација по броју офшор скандала. Ако се у обзир узме и број становника, Србија је иза себе оставила и вишеструко веће државе. На пример, из Вијетнама, који има чак 12 пута више људи, илегално је изнето 17,5 милијарди. Није ово проблем само Србије, офшор скандала има у целом свету, па и у најразвијенијим државама као што су САД и Велика Британија, али је цифра од преко 50 милијарди долара заиста шокантна – објашњава Хадсон.

ОБИМНИЈЕ ОД “ВИКИЛИКСА“ МАЈКЛ Хадсон истиче да је конзорцијум за који ради пре две године поштом добио хард-диск са документима о томе ко су власници, односно ко је покренуо бизнис у офшор зонама широм света. По његовим речима, поверљиве информације о овим скандалима су 160 пута обимније од „Викиликса“.
– Ангажовали смо више од 100 репортера, који су последњих годину и по дана проверавали све информације. Позвали смо и власнике фирми из тих докумената, у жељи да чујемо и другу страну приче. Тек онда смо сазнања пустили у јавност – наводи наш саговорник.

* На који начин је новац изношен из земље?

– После промена у октобру 2000. године, ново прозападно руководство је грађанима обећало бољи стандард и радна места. У том циљу су покренули приватизацију државних предузећа како би привукли стране инвестиције. Међутим, Агенција за приватизацију није осигурала да купац не избаци раднике на улицу када отуђи неку фирму, а спорни Закон о приватизацији је купцу дао за право да не обелодани свој идентитет или власничку структуру своје компаније. Тако се у стотинама српских приватизација страни купац само формално појављивао, а заправо је иза њега стајао домаћи бизнисмен. Моћан и близак с властима, користио је офшор компанију како би преузео имовину неког српског предузећа, њену вредност пребацио у иностранство, а раднике истерао на улицу. Једноставно, у владајућој гарнитури у Србији није било политичке воље да се овако нешто заустави.

* Колико српских предузећа је уништено у офшор скандалима?

– Скоро 2.000 од 3.017 државних предузећа која су приватизована између 2001. и 2011. године је обуставило рад, потонула су у стечај или су на ивици затварања. Стотине хиљаде радника је остало без посла. Део њих је пропао јер се после тешке економске ситуације, ратова и санкција из деведесетих година нису снашли на слободном тржишту, али је знатно већи број фирми које су уништене спорном приватизацијом и преко тајних офшор компанија.

* Шта Србија сада може да предузме када је ово у питању?

– Сумњам да се макар део пара који је завршио на офшор рачунима може икада повратити. Оно што држава Србија може да уради јесте да истражи све случајеве и процесуира оне који су кршили закон. Видим да су неки појединци кривично гоњени за случајеве који се тичу злоупотребе приватизације. Међутим, ситуација је и даље нејасна због недостатка информација о томе који су даљи потези власти, истражних и судских органа. Надам се да ће и подаци које смо објавили да помогну владиним и другим институцијама.

* У вашем истраживању наводите да је у офшор скандалима са српским и страним бизнисменима учествовао и бивши министар привреде Македоније Жанко Чадо. Да ли имате сазнања и о његовим везама са српским политичарима?

– Не, али то је питање које би свакако требало да истраже медији у Србији – закључује Мајкл Хадсон.

СТРАНИ ФАКТОР

* ЧИНИ се да ни Европска унија није довољно допринела да се заустави илегални одлив капитала из Србије?

– Сигурно је да су поред Владе Србије, и међународне организације могле више да допринесу у борби против ове врсте злоупотреба. Критичари офшор система тврде да за дешавања у Србији кривицу сносе и такозвани офшор промотери као што су рачуновође, банкари и посредници. Они су дизајнирали систем који малу и економски зависну земљу попут Србије оставља на милост и немилост офшор манипулаторима – наглашава Хадсон.

Александар Палић, Новости, 12. октобар 2013

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*