МАЈKРОСОФТ: Више од трећине злостављаних на интернету лично познаје починиоца

0

Око 36 одсто одсто људи који су злостављани на интернету изјавило је да лично познаје починиоца као члана породице, пријатеља или познаника, показала је Мајкрософт студија о онлине ризицима и безбедности на интернету, објавила је данас та компанија поводом обележавања Дана безбедног интернета.

Истраживање, које је обухватило испитанике узраста од 13 до 74 године, показало је да је 17 одсто злостављаних на интернету идентификовало починитеља као члана породице или пријатеља, док је сваки пети рекао да је починилац био познаник.

Kорисници интернета су у другом годишњем истраживању “Индексу културе понашања на интернету” испитивани о својим искуствима у вези са 20 различитих примера онлајн ризика који се односе на онлајн понашање, репутацију и узнемиравање, сексуалне и личне слободе.

Једна четвртина анкетираних изјавила је да је преступник био неко кога су познавали само онлине, а 37 процената да је њихова изложеност ризику на мрежи дошла од потпуног странца.

Међу најистакнутијим онлајн ризицима се налазе нежељени контакти и различите врсте превара, наводи се у саопштењу.

Kао позитиван помак, у поређење са истраживањем из прошле године, наведено је смањење броја испитаника који нису знали где да потраже помоћ уколико дође до онлине ризика.

У новом истраживању је 45 процената испитаних рекло да зна где може да нађе помоћ у решавању ризика на интернету, што је осам одсто боље него годину пре, док је 46 процената изјавило да је врло сигурно у своју способност да реше онлине претње.

Мајкрософтово истраживање је спроведено у 23 земље, девет више него прошле године.

 

Експрес

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*