Макалистер: „Жалим што Србија није увела санкције Русији…“

0

Европска унија мора да буде видљивија на Западном Балкану како би се супротставила покушајима Русије да дестабилизује тај регион.

То је рекао европосланик, шеф Kомитета за спољне послове Европског парламента и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер.

„Геополитика се вратила на Балкан. Ми видимо растући руски утицај, видимо растући турски утицај, на том игралишту се налазе и САД, као и Европска унија. Различити интереси су у питању“, наводи Макалистер.

Према његовим речима, улога Русије је негативна, сумња се да је Kремљ учествовао у покушају државног удара у Црној Гори, подржавањем „тврдих националиста у региону“.

„Русија такође шири свој утицај на политичку дебату, организује антизападну и антиевропску пропаганду, нарочито у медијима на српском језику, где се промовише поглед на свет који промовише Kремљ, уз неизбежне теорије завере и српски ултранационализам“, истиче Макалистер.

Он је изразио жаљење због тога што Србија није одлучила да се придружи санкцијама које је Европска унија увела Русији, али је истакао да Србија мора да потпуно усагласи своју спољну политику са Европском унијом пре него што постане њена чланица.

Европски лидери ће разговарати о растућим тензијама на Балкану на самиту у Бриселу у четвртак, а документ, у који је „Гардијан“ имао увид, садржи обавезу европских лидера да оставе отворена врата за придруживање Европској унији, уз истицање важности реформи и добросуседских односа.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*