Makalister: „Žalim što Srbija nije uvela sankcije Rusiji…“

0

Evropska unija mora da bude vidljivija na Zapadnom Balkanu kako bi se suprotstavila pokušajima Rusije da destabilizuje taj region.

To je rekao evroposlanik, šef Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

„Geopolitika se vratila na Balkan. Mi vidimo rastući ruski uticaj, vidimo rastući turski uticaj, na tom igralištu se nalaze i SAD, kao i Evropska unija. Različiti interesi su u pitanju“, navodi Makalister.

Prema njegovim rečima, uloga Rusije je negativna, sumnja se da je Kremlj učestvovao u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, podržavanjem „tvrdih nacionalista u regionu“.

„Rusija takođe širi svoj uticaj na političku debatu, organizuje antizapadnu i antievropsku propagandu, naročito u medijima na srpskom jeziku, gde se promoviše pogled na svet koji promoviše Kremlj, uz neizbežne teorije zavere i srpski ultranacionalizam“, ističe Makalister.

On je izrazio žaljenje zbog toga što Srbija nije odlučila da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, ali je istakao da Srbija mora da potpuno usaglasi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom pre nego što postane njena članica.

Evropski lideri će razgovarati o rastućim tenzijama na Balkanu na samitu u Briselu u četvrtak, a dokument, u koji je „Gardijan“ imao uvid, sadrži obavezu evropskih lidera da ostave otvorena vrata za pridruživanje Evropskoj uniji, uz isticanje važnosti reformi i dobrosusedskih odnosa.

 

 

B92

POSTAVI ODGOVOR

*