Македонци у Њујорку тражe подршку Трампа против Сороша

0

Група Македонаца протестовала је у Њујорку против, како тврде, покушаја америчког милијардера Џорџа Сороша да дестабилизује Македонију.

Протест је, како преносе македонски медији, одржан под слоганом „Председниче Трамп, чувај Македонију од Сороша“, а све се, како се наводи, дешава у тренутку када се приближава рок у ком бивши премијер и лидер најутицајније владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који је добио мандат за састав нове владе, да објави да ли има парламентарну већину.

Све наде Груевски полаже у свог традиционалнног коалиционог партнера, албанске партије Демократске уније за интеграције Али Ахметија.

Тренутно, међутим, нема изгледа да је на помолу договор између Груевског и Ахметија, који инсистира на прихватању декларације албанских странака, која, између осталог предвиђа да албански језик буде равноправан са македонским на целој територији Македоније.

За сада, преносе медији, између ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, влада велики јаз, јер о прихватању декларације Албанаца није постигнут договор.

ДУИ се не слаже ни са процесом „десоросизације“ Македоније, коју је предложио Груевски.

За ДУИ је такав предлог, против невладиних организација, увредљив.

„НВО треба да буду у стању да слободно раде. Исто важи и за Сорош фондацију“, сматрају из ДУИ и додају да државни органи треба да реагују ако постоје сумње у изворе финансирања НВО или ако су, како наводе, њихове активности противзаконите.

Из те партије Албанаца поручују да ће и даље имати коректну сарадњу са невладиним организацијама у земљи,

Председник Собрања Трајко Вељанско, међутим, верује да ће ВМРО и ДУИ између 23. и 29. јануара затворити сва отворена питања, те да ће Груевски и Ахмети наћи решења за формирање нове владе.

„Мислим да ће калем почети да се отмотава од понедељка“, рекао је Вељаноски јуче.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*