МАКЕДОНИЈА: Албанци на корак од закона о двојезичности

0

У парламенту Одбору за евроинтеграције Македоније данас је настављена жестока расправа о Закону о употреби језика у Македонији, на којем су посланици најутицајније опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ затражили широку јавну расправу пре његовог усвајања.

Реч је о закону којим је практично предвиђено увођење двојезичности, што је део тзв. „тиранске платформе“ и услов за подршку премијеру и лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Закон предвиђа увођење албанског језика у званичну употребу у свим државним институцијама и у општинама и градовима где Албанци чине више од 20 одсто становништва.

Жестока расправа је је настављена и након једночасовне паузе када је на захтев ВМРО-ДПМНЕ, председник Скупштине Талат Џафери понништио већ објављени списак говорника и тражио поновно пријављивање.

Илија Димовски, посланик ВМРО-ДПМНЕ, која се противи усвајању тог закона, рекао је да је предложени законски акт 90 одсто није у складу са Уставом.

Реплицирао му је Димовски Бранко Манојловскииз албанске партије Демократске уније за интеграције рекавши да је питање језика мора бити решено, пренео је портал 24сата.

 

 

 Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*