Македонија у Нато 2018? Спремни и на промену имена

0

Скопље – Северноатлантска алијанса планира да до пролећа 2018. прими Македонију, рекао је Спутњику извор упознат с током преговора о ступању Скопља у НАТО.

„Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг планира да средином јула посети Скопље и разговара о томе. Циљ НАТО-а је да до пролећа 2018. године та земља буде примљена у Алијансу“, рекао је саговорник агенције. Према његовим речима, на томе активно раде САД.

„Јуче се амбасадор САД у Скопљу састао са министром одбране Македоније и такође разговарао о томе. Вашингтон позива Скопље да крене на уступке, и судец́и по свему — они су спремни на то“, рекао је извор. Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је раније да је спреман да земља ступи у НАТО под називом Бивша Југословенска Република Македонија, на чему инсистира Грчка, како би убрзао и интеграције републике у ЕУ.

„Постоје два начина — или решење проблема, или да под привременим позивом уђемо у НАТО, а да предложимо преговоре са Грчком, због проблема који Грчка има са нашим уставним именом, за интеграцију у ЕУ. Они знају да за нас постоји пођеднака тежња ка ЕУ“, изјавио је Заев у интервјуу МРТ. Македонија се придружила тзв. „акционом плану за припрему чланства у НАТО-у“ 2009. године.

Протекле среде премијер Грчке Алексис Ципрас честитао је Заеву ступање на дужност и потврдио став Атине у спору око имена Македоније. Данас је шеф македонске владе саопштио да очекује у наредним месецима посету Скопљу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који „отвара врата држави за пуноправно чланство у Северноатлантској алијанси“.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*