Македонски медији оптужују Србију: Официр БИА учествовао у нередима у Собрању

Македонска телевизија Телма објавила је да се официр Безбедносно-информативне агенције (БИА) и саветник у Амбасади Србије у Скопљу Горан Живаљевић налазио у македонском Собрању током нереда 27. априла

0

Македонска телевизија Телма објавила је вечерас да се официр Безбедносно-информативне агенције (БИА) и саветник у Амбасади Србије у Скопљу Горан Живаљевић налазио у македонском Собрању током нереда 27. априла.

Та телевизија наводи да је Живаљевић бивши заменик директора БИА, а сада њен активан официр који ради у амбасади Србије у Скопљу већ трећи мандат.

Телма тврди да је Живаљевић за њих рекао да је био присутан у парламенту по службеној дужности да би видео да ли у иницидентима учествују особе из Србије, навијачи или екстремисти.

Он је, како наводи Телма позивајући се на истраживачки тим те телевизије и дневника Коха, ушао у македонски парламент после 20.00 часова, заједно с групом људи из масе, и упутио се у пленарну салу где су се налазили посланици ВМРО-ДПМНЕ.

Како наводе извори Телме и Кохе, он се ту сликао.

Та телевизија наводи да је Живаљевић познат у српској, али и регионалној јавности по неколико, како каже, „контроверзних догађаја“.

Телма наводи да постоје индиције да је Живаљевић учествовао у организацији скупа у јуну прошле године, који је одржан у Москви, а на којем је био присустан и председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоиљковић као регионални потписник руске инцијативе за формирање војно неутралне територије на Балкану.

Телма наводи и да је Живаљевић пре дипломатске мисије у Скопљу служио као дипломата у Хрватској 2014. године, али да се хрватска обвештајна служба српским колегама „пожалила на његов рад“, након што је отишао одатле.

Та македонска телевизија наглашава да до сада нема реакција нити од Министарства унутрашњих послова ни од Министарства спољних послова Македоније о томе да ли су предузете мере против Живаљевића због присуства у Собрању 27. априла.

Група демонстраната упала је у четвртак, 27. априла, у македонски парламент, након што је Талат Џафери изабран за председника Собрања.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*