Макрон затражио од УН контакт групу за Сирију

0

њУЈОРК – Француски председник Емануел Макрон затражио је данас стварање контакт групе за Сирију да би се убрзало политичко решење тамошњег рата.

У свом првом говору у Генералној скупштини УН, Макрон, изабран у мају, рекао је да преговори у Астани под покровитељством Русије, Ирана и Турске „нису довољни”.

Контакт група коју Француска жели би укључивала пет сталних чланица Савета безбедности и „заинтересоване стране” у сукобу, прецизирао је Макрон.

Француски председник је изјавио да је оспоравање нуклеарног споразума са Ираном, што чине САД, „велика грешка”.

„Наша активност у неширењу нуклеарног оружја нам је донела чврст споразум, снажан, који нам омогућава да проверавамо да Иран не ради на нуклеарном оружју. Данас осуђивати споразум без другог предлога је велика грешка, не поштовати га би било неодговорно јер је у питању веома користан споразум”, рекао је Макрон.

Он је осудио и „етничко чишћење” муслиманске мањиње Рохинџа у Мјанмару, одакле је 400.000 људи побегло у суседни Бангладеш.

„Војне операције морају да престану, мора се осигурати хуманитарни приступ као и успоставити право у ситуацији, као што знамо, етничког чишћења”, рекао је Макрон.

У вези Париског споразума о клими, француски лидер је рекао да се о њему „неће поново преговарати” али и навео да „врата остају отворена” уколико САД одлуче да се врате.

„О том споразуму се неће поново преговарати, он нас обавезује (…) нећемо се повлачити”, рекао је Макрон и додао да „дубоко поштује одлуку САД” и да „врата увек остају отворена” али да ће остале потписнице наставити да имплементирају споразум. (Бета-АФП)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*