Malagurski: Sutra bi se zaratilo na Balkanu ako bi to bio interes Zapada!

0

Najstrašnije je što kad bi se zapadu sutra pojavio interes da se ponovo zarati na Balkanu, izbio bi novi rat. Zašto?

Prvo, dvadeset godina zapad ne dozvoljava da ekonomije Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije značajnije živnu. EU okreči vrtić u nekom gradu i postavi ogromnu tablu sa zastavom EU u fazonu „Pomažemo vam!“, a kad država hoće da ulaže u domaću proizvodnju, EU skoči „E, to ne može! Možete i morate samo da prodate sve što iole vredi!“ Hrvatska pada na dno razvijenosti zemalja EU, Srbija sedma najbednija ekonomija na svetu u 2016., BiH i Makedonija u rasulu, CG mafijaška paradržava – rezultat dve decenije demokratije i slobode, a tačnije neoliberalizma pod patronatom zapada.

Drugo, pošto je stanovništvo siromašno i beznadežno, zapad finansira NVO koje konstantno terorišu građane o potrebi „suočavanja sa prošlošću!“ Kad god neko sanja o budućnosti, zapadne NVO ga bombarduju prošlošću, takođe u fazonu „nema napred, može samo nazad!“ Stalna obeležavanja zločina, pokolja i progona postala su deo narodnog folklora. I tako se u našu psihu urezuje shvatanje da je rat deo svakodnevice i kad ga nema.

I treće, upliv zapada u domaće bezbednosne i vojne službe, državne institucije, političke stranke i mejnstrim medije na Balkanu omogućava zapadu da zakuva konflikt u najkraćem mogućem vremenu, a mnogi građani će jedva dočekati da nešto, bilo šta, počne da se dešava, „jer ovako više ne može.“ Nivo svesti je nizak i teško da bi bilo šta moglo da zaustavi vrtlog nasilja. Možda zvuči smešno, kao što je ideja o ratu zvučila smešno većini i 1988. kad sam se ja rodio, ali ne bi niko više trebalo da se smeje.

Zato prestanite više da gledate u komšije kao u neprijatelje. Nisu oni neprijatelji. Neprijatelji su MMF, mnoge strane banke i određene multinacionalne korporacije, neprijatelji su oni stranci, domaći političari i kriminalci koji nas huškaju jedne protiv drugih, dok svi oni na svojim jahtama jedu kavijar, piju šampanjac i smeju se našoj gluposti i patnji. Niste mnogo mudri ako igrate njihovu igru. Hajde da igramu našu igru, samo za nas, a njima više nikada da ne dozvolimo da nas prevare!

Izvor Fb stranica Borisa Malagurskog

POSTAVI ODGOVOR

*