Малешевић: У Српској у настави неће бити „опсаде Сарајева“

0

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће на територији Републике Српске бити забрањени уџбеници из Федерације БиХ уколико у њих буду уведене лекције попут „опсаде Сарајева“ или изучавања „геноцида у Сребреници“.

Малешевић је рекао да се то односи на 22 школе у Српској гдје је бошњачкој дјеци дозвољено да раде по националном програму за Бошњаке из кантона.

– Препоруке међународних организација су биле да се стави ембарго на изучавање грађанског рата у БиХ. Кантон Сарајево је већ најавио увођење „опсаде Сарајева“ и изучавање „геноцида у Сребреници“ и тиме одступио од тог договора, иако је ОЕБС рекао да се то не ради – рекао је Малешевић за данашње „Вечерње новости“.

Он је рекао да прича о „босанском језику“, нажалост, није завршена, те да је за Српску ријеч о бошњачком језику.

Малешевић истиче да бошњачка дјеца имају сва права као Срби и Хрвати у Српској када је ријеч о изучавању језика.

Ресорни министар је рекао да ће у Српској ђаци више учити о геноциду над Србима у НДХ и Другом свјетском рату, те изразио наду да ће анализом доћи до програма који ће задовољити и оне који су против.

– Ако имамо 700.000 убијених Срба у Јасеновцу и Градини, морамо пронаћи све именом и презименом. Поред тога, имамо 24.000 убијене дјеце – рекао је Малешевић.

РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*