МАЛИ ПАО НА СУДУ! Држави се враћа 10 ХЕKТАРА земље коју је НЕЛЕГАЛНО ПРИСВОЈИО!

0

Иако је посао био нелегалан, до сада се против породице Мали није се водила истрага

Привредни суд у Панчеву одлучио је да се држави врати десет хектара земље надомак Вршца коју су градоначелник Београда Синиша Мали и чланови његове породице нелегално присвојили пре 12 година, пише KРИK.

Овим је потврђено писање KРИK-а од пре две године о злоупотребама у које је био укључен градоначелник. Пресуда није коначна пошто све странке имају право да на њу уложе жалбу.

Мали је на отетој државној њиви покренуо производњу ђубрива за узгој шампињона, како је KРИK раније открио. Неизвесно је шта ће се догодити са овим бизнисом.

Привредни суд у Панчеву је крајем маја наложио да се из катастра као власник земље избрише фирма „Цомпост гроуп“ коју контролише Мали, а упише Република Србија. Судија Бошко Вуковић написао је у пресуди да је уговор на основу ког је фирма Малог дошла до земље „ништаван“.

Државну њиву је фирми Синише Малог поклонио Срђан Гајић, власник компаније „Алфа Протеин“ која је на њој производила детелину. Гајић је „Алфа Протеин“ приватизовао управо у периоду док је Мали радио у Агенцији за приватизацију.

Он је са породицом Синише Малог у марту 2005. склопио уговор о продаји, али новац за земљу никада није исплаћен.

Због овога, Гајић је кривично одговарао. Против њега је 2011. подигнута оптужница, а у фебруару 2015. је правоснажно осуђен на две године условно јер је, како пише у пресуди, „прибавио противправну имовинску корист за „Цомпост гроуп“.

Занимљиво је да се против породице Мали није водила истрага – иако је доказано да је посао био нелегалан и да су стекли финансијску корист.

Државно правобранилаштво је 2007. године тужило Гајићев „Алфа протеин“ и Малов „Цомпост гроуп“ и тражило да се уговор поништи и земља врати држави.

Поступак је затим стао 2009. године, да би био настављен у новембру 2015. године – непуних месец дана након што је KРИK открио да је Мали нелегално присвојио државну земљу.

Синиша Мали није пристао на интервју за KРИK, али никада није демантовао откриће о земљи код Вршца.

„Говоримо о десет хектара последње класе који вреде осам хиљада евра. То је милион динара“, прокоментарисао је случај Мали у интервјуу за „Kурир“, након објављивања приче.

Kомпанија „Цомпост гроуп“, која је земљу бесправно користила 12 година, платиће 223.500 динара колико износе трошкови поступка – одлучио је судија Привредног суда у Панчеву.

Власништво ове фирме Мали је средином 2013. бесплатно пренео на породичног пријатеља Ивицу Ђолића. Мали је тада радио као саветник тадашњег првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Градоначелникова бивша супруга Марија Мали је у интервјуу за KРИK испричала да је Мали и даље остао прави власник компаније.

„Ђолић је супруг моје куме – ја сам га препоручила. Он је само фиктивно власник, али чињеница је да је то Синишина фирма,“ рекла је.

Прање новца и офшор компаније

KРИK-ово истраживање о земљи код Вршца открило је још неке занимљиве детаље и покренуло поступке код других органа.

Kомпанија „Цомпост Гроуп“ је у тренутку присвајања земље, 2005. године, била у већинском власништву оца Синише Малог, Борислава.

Он је крајем августа 2009. фирму „Ферди Генетицс“, преко које је био власник „Цомпост Гроуп“, а тиме и земље, пребацио на свог сина Синишу. Свега десет дана касније, Синиша Мали продао је ову фирму самом себи, односно својој офшор компанији „Алессио Инвестмент Лтд.“ за нешто више од пола милиона евра. Мали је тако са офшор зоне на свој рачун у Србији пребацио ову велику суму новца чије порекло није познато.

Након KРИK-ових открића Агенција за борбу против корупције је у октобру 2015. покренула је поступак.

Из извештаја Агенције, који је недавно објављен, види се да је банка која је спровела ову транскацију изразила сумњу да је у питању могуће прање новца.

„Наведене трансакције… као што је банка навела, нису у складу са уобичајеном, односно очекиваном активношћу клијента“, наводи Агенција у извештају, као и да трансакције долазе са офшор територија за које „постоји висок географски ризик од прања новца“.

Агенција даље наводи да сумњу на прање новца изазива и чињеница да је Синиша Мали, у тренутку продаје удела фирме, власник „Ферди Генетицс“ и уједно и директор компаније „Алессио“.

О овоме је Агенција обавестила Више јавно тужилаштво. Тужилаштво, међутим, ни после годину, није отворило истрагу. Наводе да су провере у току.
„Неће бити градоначелник“

Пресуда Привредног суда доказала је умешаност градоначелника у незаконите послове са државном земљом.

Осим овога, KРИK је открио да је Мали као директор офшор фирми купио 24 луксузна апартмана на бугарском приморју, помогао оцу да приватизује фабрику вагона „Братство“, али и учествовао у рушењу приватне својине у Савамали.

О многим другим коруптивним пословима градоначелника за KРИK је говорила и његова бивша супруга Марија Мали.
Након свега овога, председник Александар Вучић, јавно је обећао у мају да „Мали неће више бити градоначеник“, јер је то постало немогуће због кампање која се против њега води.

Ово обећање Вучић до данас није испунио. Прошле недеље рекао је да се покајао због те своје изјаве.
„Kајем се што сам рекао да Синиша Мали неће бити наш кандидат за градоначелника Београда. То је неправда коју сам направио под страшним притиском који нисам умео и нисам успео да издржим“, рекао је Вучић.

 

 

Еспресо, Крик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*