Малинари поново на улици, незадовољни откупном ценом

0

У Ивањици је одржан протест малинара Златиборског и Моравичког округа, који траже да аконтна цена малине прати раст извозне цене овог воћа.

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је да хладњачари не поштују договор постигнут на састанку у Влади Србије.

„Хладњачари не повећавају откупне цене са садашњих 120 до 160 динара на тражених 220 по килограму, иако су извозне цене према подацима Управе царина од 2,1 до 3,8 евра. Откупљивачи и извозници поново покушавају да изиграју малинаре и зато тражимо да се у решавање проблема укључи председник Србије Александар Вучић“, поручио је Радовић.

Радовић напомиње да је на последњем састанку у Влади Србије договорено да се крајем августа исплати аконтна цена малина од 180 до 190 динара,а да се разлика до 1,83 евра исплати до марта наредне године, када се очекује најбоља извозна цена.

Због тога, истиче Радовић, Асоцијација малинара тражи нови састанак са представницима Владе Србије да би поново разговарали о обећањима која нису испуњена. Малинари траже и да председник државе Александар Вучић одложи доношење закона о плаћању доприноса за пензијско осигурање сезонским радницима.

„Захтев Асоцијације малинара Србије је да се доношење тог закона одложи док се не обезбеде услови међу којима је заштита произода по пореклу и док тржиште не обезбеди одговарајућа цене малина“, каже Радовић.

Малинари су са протеста у Ивањици поручили да ће, уколико не буду испуњени њихови захтеви, проширити протесте по градовима Србије.

Подсетимо, сукоб малинара и хладњачара траје већ месецима, због чега је долазило и до физичких сукоба. Малинари тврде да тржиштом владају монополисти и прете да ће обуставити бербу и блокирати хладњаче ако држава не омогући да функционише тржиште.

Почетком јула премијерка Ана Брнабић и малинари Србије су се договорили о формирању Радног тела за праћење цене тог воћа. Такође, уз посредовање Владе, средином јула малинари су успели да се договоре са хладњачарима да се садашња аконтна цена са 120-140 динара по килограму подигне за 10 до 20 динара.

Међутим, цена није подигнута, а представници произвођача малина и купина Србије због тога су тражили и пријем код председника Александра Вучића, али и претили штрајком глађу. Ипак, након састанка у Влади 23. јула одустали су од штрајка, тврдећи да су задовољни разговорима са представницима државе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*