Малинари прете блокадом, ево колику откупну цену захтевају!

0

Произвођачи малина ће у петак, 23. јуна обуставити бербу и блокирати хлањаче ако држава не омогући да функционише тржиште и да откупна цена малине буде 220, а не као сада 120 динара по килограму, рекао је данас председник Управног одбора Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић.
Он је агенцији Бета казао да су прошле године малине продавали по 220 до 240 динара по килограму а да је ове годне род тог воћа преполовљен, али и цена.

– Род малине је и код нас и у свету мањи за скоро 50 одсто због временских непогода а откупљивачи нуде само 120 динара за килограм. То говори да тржиште понуде и потражње не функционише, већ да владају монополисти који се договарају о висини откупне цене – рекао је Радовић.

Додао је да је упућен допис свим надлежним министарствима – пољопривреде, трговине, финансија, као и царини и председнику државе са захтевом да се испита зашто не функционишу закони понуде и тражње.

– Тражимо да се утврди ко је прошле године дозволио увоз малина из Пољске – рекао је Радовић.

Малинари данас очекују потврду захтева за разговор са министром пољопривреде и заштите животне средине Браниславом Недимовић.

Недимовић је јуче рекао да се због високе откупне цене производња малина „прогресивно“ шири.

Он је истакао да Министарство пољоприведе не може да одређује цену малина, али да може да преко инспекцијских органа и независних тела „реагује на терену“.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*