Manastir Duži u Hercegovini svedok rusko-srpskih bratskih odnosa

0

Manastir Duži, koji se nalazi u Šumi trebinjskoj, na deset kilometara od Trebinja, na putu ka Dubrovniku, jedan je od mlađih manastira u trebinjskom kraju, koji se u pisanim dokumentima pominje tek krajem XVII veka.

Manastir je bio centar duhovnosti, školstva, obrazovanja i centar okupljanja hercegovačkih ustanika u borbi protiv okupatora. Više puta je od strane Turaka rušen, spaljivan i poharan. Uz pomoć kaluđera i srpskog naroda iz cele Hercegovine uvek je obnavljan i  nastavljao svoju duhovnost. Jedne prilike, posle turskog paljenja manastira, uz pomoć ruskog konzula Aleksandra Giljferdinga, koji je uspeo da izdejstvuje novac od ruske carice, manastir je obnovljen i oživeo svoju delatnost. Iz Rusije su u manastir stizale razne relikvije i crkvene knjige, najviše zaslugom grofa Save Vladislavića, savetnika ruskog cara Petra Velikog. I prilikom drugog paljenja manastira od strane Turaka, uz pomoć ruskog konzula i angažovanja francuskog i austro-ugarskog konzula manastir je obnovljen. I za vreme Austro-Ugarske okupacije manastir Duži je pretrpeo mnoga razaranja.

manastir Duži

Između dva svetska rata bratstvo manastira Duži činili su ruski kaluđeri, emigranti, izbegli posle Oktobarske revolucije 1917. godine, koje je dušno prihvatila Srpska pravoslavna crkva. Ruski kaluđeri su učestvovali u obnovi manastirskog zdanja. Na manastirskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice proširili su prozore i ulazna vrata, jer turska vlast nije dozvoljavala da oni budu većih dimenzija. Oslikali su manastirsku crkvu, ali nažalost, te freske nisu uspele da se sačuvaju do današnjih dana. Obnovili su manastirsku ekonomiju. Manastir je u to vreme nastavio da širi pravoslavnu veru i da razvija kulturu među srpskim narodom.

Trojica preostalih kaluđera, iz te pridošle grupe, iguman Evgenije, jeromonah Mihajlo i jeromonah Lukian, na početku Drugog svetskog rata, ubijeni su 23. decembra 1941. godine od strane trebinjskih partizana. Bio je to jedan od prvih zločina komunista u trebinjskom kraju, kao dokaz borbe proleterijata i boljševika protiv neistomišljenika. Naterani su da sami sebi iskopaju raku i nad njom svirepo ubijeni.

Na manastirskom groblju u Dužima, plemeniti Hercegovci i monaštvo podigli su im spomenik u znak sećanja na njihovu tragediju i zahvalnost za sve ono što su uradili za očuvanje pravoslavlja i rusko-srpskih bratskih odnosa.

Video-prilog o selu Duži i istoimenom manastiru:

 

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*