МАНАСТИР ЛЕШЈЕ

0

Званична историја наводи податак да се манастир Лешје, код Параћина помиње у попису који су турски освајачи начинили 1536. године. Међутим, већ у следећем попису који је начињен око 1570. године овај манастир се не помиње, па се претпоставља да је тада већ опустео.

Па, ипак не постоји званичан податак када је тачно подигнут првобитни манастир Лешје, код Параћина, као ни ко га је подигао. Постоје само назнаке да је српски кнез Лазар, можда подигао невелику цркву на том месту током 14. века. такође се сматра да је пре њега велики жупан Стефан Немања, у другој половини 12. века на том месту подигао мању цркву и то на темељима цркве која је ту постојала раније. Па, ипак, све су то недоказане тврдње за сада.

Оно што наводи званична историја као податак, узевши у обзир да о томе постоји писани траг, јесте да је властелин на двору Немањића, по имену Вукослав заједно са синовима, Држманом и Црепом подигао комплекс манастира Лешје, код Параћина и то на темељима некадашње богомоље, која је извесно овде постојала.

Овај манастир је потом жупан Вукослав поклонио српском манастиру Хиландар, који се налази на Светој Гори, са наменом да буде његов метох, то јест посед на територији Србије. Каснија историја бележи податак да су његови синови, незадовољни одржавањем манастирског комплекса тражили да се манастир Лешје, код Параћина врати поново њима. Колико је познато, спор је убрзо решен и манастир Лешје прелази поново у руке синова жупана Вукослава, а сва папирологија је окончана много година касније, 1411. године.

Такође, историја бележи и податак да је манастир Лешје, код Параћина био врло важан духовни центар у другој половини 14. и првој половини 15. века, без обзира што су овим просторима у то доба владали турски освајачи.

Потоња историја ове светиње није нарочито позната, све до 1923. године када се збио један занимљив догађај. Мештанин Живан Марковић и његови помоћници су те године откопали темеље првобитне Богородичине цркве. Догодило се да се Живану у сну указала Пресвета Богородица и рекла му где се налазе темељи цркве која је одавно у рушевинама.К ако бележи даља историја, овај човек је на откривеним темељима некадашње богомоље, тачније на њеном олтарском делу подигао малу цркву од камена, коју је покрио лимом.

Од тренутка када је Отац Јован постављен за настојатеља овог манастира почиње његов прави препород. Те 2004. године је мала црква коју је подигао Живан Марковић, из Лешја потпуно уклоњена, да би на њеним, односно темељима првобитног храма била изграђена данашња црква Покрова Пресвете Богородице. Потом следи обнова целокупног манастирског комплекса. Па се обнавља и кула која се налази јужно од цркве Покрова Пресвете Богородице. Ову кулу иначе мештани називају Кулом Орловића Павла, који је био барјактар српског кнеза Лазара. У приземљу куле је простор за паљење свећа, а у оквиру ње се налазе манастирска звона и то њих девет укупно, а сва су донета из Русије.
Иако ризница манастира Лешје, код Параћина није нарочито велика по обиму, занимљивости које се у њој могу видети су бројне : честица са Часног Крста Господњег, део моштију једног од 40 Светих севастијских мученика и многе друге реликвије. А као посебно важан податак се наводи да су мошти великомученика Светог кнеза Лазара приликом освећења цркве Покрова Пресвете Богородице уграђене у Часну трпезу.

Уз цркву Покрова Пресвете Богородице, поменути звоник и спомен костурницу, у оквиру манастирског комплекса се налази и конак и гостопријемница, а у његовој непосредној близини су и два извора лековите воде у оквиру којих се налази чесма израђена од камена и каскадни базени. Верује се да је вода са ових извора лековита.

Архитектура манастира Лешје, код Параћина

Архитектура манастира Лешје, код Параћина је врло специфична, јер представља спој неколико различитих стилова : од моравског, преко византијског, до грчког стила архитектуре.
Основа главне манастирске цркве Покрова Пресвете Богородице је триконхосна, односно тролисна. У току последње обнове додата је припрата, за коју се поуздано зна да је првобитна црква није имала.

Црква на чијим је темељима сазидана данашња црква Покрова Пресвете Богородице је грађена од посебног материјала, такозване сиге или бигара, а познато је и да су зидови првобитне грађевине били дебели 80 центиметара, узевши у обзир да је откривено око пола метра висине ових зидова, приликом недавне обнове манастира Лешје.

lesje ikoneФреске и иконе

Узевши у обзир да се манастир Лешје, код Параћина још увек гради, у њему још увек није урађен живопис.

Тренутно се у унутрашњости главне манастирске цркве Покрова Пресвете Богородице налази целивајућа икона Покрова Пресвете Богородице.
Занимљивости о манастиру Лешје
Када је у питању манастир Лешје, код Параћина пуно је занимљивости везано за њега. Зато је најбоље почети од новијих времена. Од тренутка када је Отац Јован дошао на чело овог манастира, много шта се променило на боље. На првом месту је увео врло строга правила понашања у манастиру и то према најстаријем, такозваном Јерусалимском типику који је начинио Свети Сава Освећени. На првом месту то значи да се службе у манастиру обављају без скраћивања, а постоји и строги кодекс облачења и понашања у манастиру.

Уз то, архитектура новог манастирског комплекса је пуна занимљивости. Познато је да је Отац Јован, у многоме заслужан за обнову манастира, а уз то се зна и да је Отац Јован опчињен Русијом, па не чуди податак да локација на којој се налази манастир Лешје, као и сам манастир подсећају на предео из руских бајки.

Често се може чути и прочитати да је Отац Јован урадио ово или оно лоше. Али, разлог за то је, како се претпоставља првобитна огорченост неких мештана села Лешје. Реч је, заправо о томе да је у овом крају дуго била жива легенда да је у близини места на коме се налази манастир Лешје, код Параћина закопано скривено благо. Зато су многи мештани прекопавали терен и прилично оштетили материјалне остатке. Када је Отац Јован постављен на чело ове светиње забранио је и мештанима и свима осталима да копају локацију на којој је данас смештен манастир Лешје, код Параћина што је изазвало огорчење код народа, па су почели да шире разне не тако лепе приче о овом човеку. Ипак, чињеница је да његова дела говоре много о њему самом, па је довољан само један поглед на ову Светињу како би се схватило шта је све Отац Јован учинио у последњих десетак година, колико се налази на челу манастира Лешје.

Изнад манастира Лешје, на стени коју називају Хајдучка се налази посебно осветљен крст, који се види из далека.

У занимљивости везане за манастир Лешје, код Параћина се убраја свакако и такозвано погруживање деце приликом крштења и то у изворској води, чија је температура 12 степени Целзијусових. А како је сам Отац Јован навео у једном интервјуу који је дао новинама : ” Ја јако волим децу и волим да одрастају под плаштом своје хришћанске православне вере. Нема ништа лепше од погружавања. Хиљаде деце сам тако крстио и никада ниједном ништа није зафалило. ”

У оквиру манастирског комплекса се налази и својеврсно спомен обележје , а за настанак овог обележја су везане занимљивости које се односе на откриће моштију и некрополе, за коју археолози сматрају да потиче из 12. века. У народу овог краја постоји предање да су турски освајачи једном приликом баш на том месту убили све свештенике и вернике који су се сакупили овде за неки црквени празник, а како се верује то се збило током 16. века. Дајући интервју за један часопис, сестра Инокиња Серафима из манастира Лешје, код Параћина је рекла : ” Верујемо да су то преподобни и да су сви ти људи мученички страдали. При откопавању и сахрањивању кости су им биле миомирисне. Сахранили смо их у заједничку гробницу. То је Крст који зовемо Голгота. “

Контакт

Званична адреса на којој се налази манастир Лешје гласи : Манастир Лешје, Лешје бб, 35 255 Доња Мутница, Србија.

Уколико желите да ступите у контакт са сестринством манастира, то можете учинити на број телефона 035 540 363.

Локација манастира Лешје и Гоогле мапа
Када кренете из Параћина према југоистоку, на свега око 2 километара удаљености од регионалног пута који води од Параћина према оближњем Зајечару наилазите на село Лешје. Готово је сигурно да вам мапа пута неће бити потребна, узевши у обзир да било кога кога будете питали где се налази манастир Лешје сигурно ће вас упутити на прави пут, а уз то постоје врло јасни путокази у овом подручју.

Манастир Лешје се налази непосредно изнад истоименог села, у такозваној Петрушкој области, која представља јединствену целину у оквиру које се налазе бројни средњевековни споменици, а уз манастир Лешје ту су и : остаци средњевековне тврђаве Петрус, обновљена црква Сисојеваци, манастир Света Петка, у оближњем селу Извор као и црква у Давидовцу, али и Намасија, Свети Јован Главосек и Блага Марија Петрушка, које су нажалост још увек у рушевинама.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*