МАНАСТИР СРЕДИШТЕ

0

Манастир Средиште је српски православни манастир, припада Епархији банатској. Манастир се налази се у месту Мало Средиште недалеко од Вршца.

Манастир Средиште, или како је у давнини називан, манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила, највероватније је обновио Деспот Јован Бранковић крајем 15-ог века на темељима старог манастира који се налазио на месту данашњег села Прњавора – Малог Средишта. Манастир је пострадао 1716. године, када су га Турци попалили.Претпоставља се да је средиштански живопис и иконостас обновљен средином осамнаестог века, када је и месићки. Конак, трпезарија и подруми су били сазидани од чврстог материјала. Манастир је поседовао и воденицу на потоку која је млела само у време кишних дана

Подизање новог манастира Средиште отпочело је 1995. године, за време Епископа банатског Хризостомa (Столића). За подизање манастира, изабрано је место удаљено 500 метара од локације старог манастира, на падини крај пута који води на Гудурички врх, највећу планину у Војводини (641 мнв.) Над старим манастирским извором, подигнута је прва грађевина – параклис који је посвећен Премудрости Божијој – Преполовљењу Педесетнице по пројекту архитекте Предрага Ристића.

Манастир је данас мушки манастир са три свештеномонаха, два монаха и два искушеника, а настојатељ је Архимандрит Нектарије (Татарин).

Српска историја

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*