МАНАСТИР У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ: У пожару страдала манастирска архива

0

У пожару, који је избио у недељу вече, 19. августа, у потпуности је изгорио трећи спрат конака манастира Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

По ријечима монаха и бројних вјерника пожар се појавио на дијелу кровне контрукције и убрзо проширио на цијело поткровље. Они су ватру покушали локализовати, а потом су пристигле ватрогасне екипе из Вишеграда и Рудог које су ефикасном акцијом спријечиле ширење пожара на доње спратове.

Захваљујући успјешној интервенцији ватрогасаца спасена је вриједна архива Издавачке куће „Дабар“ митрополије Дабробосанске, те часописа „Дабар“ и „Соко“.

Фото: С. Хелета

По ријечима архимандрита Јована Гардовића, игумана манастира, након пожара у недељу вече обишао их је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је обећао ширу и координирану помоћ како би се интервентно санирала штета од пожара.

Гардовић је додао да је већ у понедељак пристигла механизација и као радници вишеградских фирми који су започели уклањање преостале кровне конструкције, како би се што прије организовало покривање конака.

Фото: С. Хелета

Монах Гаврило Ђурић подсјећа да су, ипак, на трећем спрату изгорјеле вриједне књиге манастирске библиотеке.

Након обављеног увиђаја биће познати узроци пожара и висина причињене штете, која је несумњиво велика.

Поред помоћи вишеградских фирми помоћ у санирању пожара најавили су и бројни вјерници из Вишеграда, Рудог, Прибоја, Мокре Горе и других мјеста Републике Српске и Србије.

Славко Хелета
iskra

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*