MANASTIR U DOBRUNSKOJ RIJECI: U požaru stradala manastirska arhiva

0

U požaru, koji je izbio u nedelju veče, 19. avgusta, u potpunosti je izgorio treći sprat konaka manastira Svetog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Po riječima monaha i brojnih vjernika požar se pojavio na dijelu krovne kontrukcije i ubrzo proširio na cijelo potkrovlje. Oni su vatru pokušali lokalizovati, a potom su pristigle vatrogasne ekipe iz Višegrada i Rudog koje su efikasnom akcijom spriječile širenje požara na donje spratove.

Zahvaljujući uspješnoj intervenciji vatrogasaca spasena je vrijedna arhiva Izdavačke kuće „Dabar“ mitropolije Dabrobosanske, te časopisa „Dabar“ i „Soko“.

Foto: S. Heleta

Po riječima arhimandrita Jovana Gardovića, igumana manastira, nakon požara u nedelju veče obišao ih je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je obećao širu i koordiniranu pomoć kako bi se interventno sanirala šteta od požara.

Gardović je dodao da je već u ponedeljak pristigla mehanizacija i kao radnici višegradskih firmi koji su započeli uklanjanje preostale krovne konstrukcije, kako bi se što prije organizovalo pokrivanje konaka.

Foto: S. Heleta

Monah Gavrilo Đurić podsjeća da su, ipak, na trećem spratu izgorjele vrijedne knjige manastirske biblioteke.

Nakon obavljenog uviđaja biće poznati uzroci požara i visina pričinjene štete, koja je nesumnjivo velika.

Pored pomoći višegradskih firmi pomoć u saniranju požara najavili su i brojni vjernici iz Višegrada, Rudog, Priboja, Mokre Gore i drugih mjesta Republike Srpske i Srbije.

Slavko Heleta
iskra

POSTAVI ODGOVOR

*