Mandić: Crna Gora će biti prva zemlja koja je napustila Nato i anulirala priznanje Kosova

0

„NAŠ GLAVNI PRIORITET BIĆE USPOSTAVLJANJE NAJBOLJIH ODNOSA SA RUSIJOM I SRBIJOM“

  • Lider Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Andrija MANDIĆ u intervjuu uticajnom moskovskom dnevnom listu „Izvestiя“: „Istorija pokazuje da Crna Gora nikada nije imala bliže saveznike od Srbije i Rusije. Međutim, vodeće zemlje NATO su tokom mnogih godina ulagale veliki novac i napore u kidanje veza i stvaranje antisrpske i antiruske Crne Gore. „Nova Crna Gora“ treba da postane „balkanski nosač aviona“ za borbu sa Moskvom i Beogradom“
  • „Mnogi naši istomišljenici i saradnici već se nalaze u zatvoru. Protiv mene je podignuto više optužbi i započet krivični progon. Pokušali su da nas optuže za nepostojeći državni prevrat (na dan izbora, 16. oktobra 2016-te). To je bio najkomičniji ,državni prevrat’ u svetskoj istoriji: bez oružja, bez pučista i bilo kakvih dokaza da ga je uopšte bilo“
  • „Cela tajna Đukanovićeve vlasti je u moćnoj podršci Vašingtona i niza evropskih država. Uprkos tome što su mnogi iz režima, uključujući i samog eks-premijera Mila Đukanovića, umešani u falsifikovanje rezultata izbora i kriminalne aktivnosti – podrška vlasti od strane zapadnih zemalja ne slabi. Kada se pre nešto više od godinu dana u parlamentu glasalo o poverenju vladi, američke diplomate su otvoreno vršile pritisak na deo opozicije sa zahtevom da podrži Đukanovićevu vladu“

OZBILJNI i uticajni moskovski dnevni list „Izvestiя“ objavio je intervju sa Andrijom Mandićem.
Predstavio ga je u oba svojstva: i kao predsednika Nove srpske demokratije i kao prvu ličnost unutar Demokratskog fronta.
List je Mandiću prvo postavio ovo pitanje: „Odnosi Rusije i Crne Gore preživljavaju vremena koja nisu dobra. Podgorica je proširila personalne sankcije protiv političara Rusije. Kako to treba ocenjivati?
„Istorija pokazuje da Crna Gora nikada nije imala bliže saveznike od Srbije i Rusije. Međutim, vodeće zemlje NATO su tokom mnogih godina ulagale veliki novac i napore u kidanje veza i stvaranje antisrpske i antiruske Crne Gore. ,Nova Crna Gora’ treba da postane ,balkanski nosač aviona’ za borbu sa Moskvom i Beogradom. Zato se danas za neprijateljsko smatra sve što ima veze sa Rusijom i Srbijom. A glavnim neprijateljima se nazivaju oni koji se bore za očuvanje odnosa sa tradicionalnim saveznicima.
Vladajuća elita bespogovorno izvršava sve naloge zapadnih političara. Kada dobije signal da je neophodno da nekome uvede sankcije – ona to čini bez premišljanja. Ona i ne deluje u interesu svojih građana već u interesu trećih zemalja, a pritom sledi svoje egoistične ciljeve. Čisto ekonomski gledano, od sankcija strada ponajpre sama Crna Gora“.
Predsednik društva rusko-srpsko-crnogorskog prijateljstva „Slovenski most“ – Ljubomir Radinović – obratio se svim opozicionim partijama u Crnoj Gori sa predlogom da na nivou opština donose odluke o ukidanju antiruskih sankcija. Može li opozicija napraviti jedinstveni front?
„Mi odlučno pozdravljamo i podržavamo tu inicijativu. Kao glavana opoziciona snaga, težićemo da ona u formi deklaracije bude prihvaćena u svim gradovima u kojima je na vlasti opozicija. Ukidanje sankcija na nivou opština biće jak politički gest. To će doprineti dolasku ruskih investicija i turista“.

Očevidno je da je politika vladajuće elite usmerena na produbljivanje saradnje sa NATO, a da to unosi razdor u crnogorsko društvo. Kakva je realna situacija u zemlji?

„Crna Gora je faktički na ivici „građanskih sukoba“. Još 2006-te, kada je održavan veoma sumnjivi referendum o nezavisnosti, Crna Gora je bila na pragu krize („Izvestiя“: 45,5 odsto naroda bilo je protiv raskidanja državnog saveza sa Srbijom). Sa odlukom vlasti o stupanju u NATO i uvođenjem antiruskih sankcija – raskol u društvu se samo povećao. Osim toga, vladajući režim je počeo da koristi oštrije metode protiv opozicije. Još 2006. teško je bilo zamisliti da će uslediti represije protiv opozicije. Sada je to postalo svakodnevna rutina“.

Kad govorite o represijama, šta tačno imate u vidu?

„Mnogi naši istomišljenici i saradnici već se nalaze u zatvoru. Protiv mene je podignuto više optužbi i započet krivični progon. Pokušali su da nas optuže za nepostojeći državni prevrat (na dan izbora, 16. oktobra 2016-te). To je bio najkomičniji „državni prevrat“ u svetskoj istoriji: bez oružja, bez pučista i bilo kakvih dokaza da ga je uopšte bilo. Štaviše, vladajući režim koristi grubu silu protiv učesnika protesta koji ne žele da svoju zemlju vide u sastavu NATO. A demonstracije su stalne jer su dve trećine građana protiv priključivanja toj alijansi“.

 Uprkos svemu, vladajuća Demokratska partija socijalista, na čelu sa Milom Đukanovićem, mnoge godine je već na vlasti…

„Cela tajna Đukanovićeve vlasti je u moćnoj podršci Vašingtona i niza evropskih država. Uprkos tome što su mnogi iz režima, uključujući i samog eks-premijera Mila Đukanovića, umešani u falsifikovanje rezultata izbora i kriminalne aktivnosti – podrška vlasti od strane zapadnih zemalja ne slabi. Kada se pre nešto više od godinu dana u parlamentu glasalo o poverenju vladi, američke diplomate su otvoreno vršile pritisak na deo opozicije sa zahtevom da podrži Đukanovićevu vladu. Kršenje elementarnih građanskih prava u Crnoj Gori za Vašington nije nikakav problem jer mu je na Balkanu potrebna još jedna marionetska država“.

Sada je opozicija na vlasti u 30 odsto opština, uključujući gradove kao što su Budva, Kotor i Herceg-Novi. Naredne godine će biti održani predsednički izbori i lokalni u više od 10 gradova. Ako opozicije uspe da preuzme vlast 2018-te, kakvi se njeni spoljnopolitički koraci mogu očekivati?

„Prvenstveno želimo da napravimo reviziju pozicija prema NATO. Većina građana je bila protiv stupanja u alijansu jer su natovski avioni bombardovali teritoriju Crne Gore čak i pre napada na Srbiju. Zato ćemo posle smenjivanja režima organizovati referendum o ulasku u taj vojno-politički blok, pa će Crna Gora postati prva zemlja koja je napustila NATO.
Mi ćemo ukinuti antiruske sankcije i anulirati priznanje nepostojeće države Kosovo. Naš glavni prioritet biće uspostavljanje odnosa sa Rusijom i Srbijom. Međutim, mi smo spremni za konstruktivni dijalog sa svim susedima, pa i sa onima koji su članovi Evropske unije i NATO“.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*