Marin Le Pen vodi sa 25 odsto glasova, Makronu 21,3 odsto!

0

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu prebrojanih 19,1 odsto glasova koji pokazuju da je Le Pen osvojila 25 odsto glasova, a Makron 21,3 odsto. Njih dvoje po svemu sudeći, idu u drugi krug 7. maja, pošto su ostali kandidati priznali poraz.

21.32 – Kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj sa 25 odsto, a za njom sledi centrista Emanuel Makron, pokazali su prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova.

AP napominje da su ovo rezultati sa glasačkih mesta u većinom ruralnim mestima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih delova, koji naginju levici, broje kasnije.

21.00 – U Parizu izbili žestoki sukobi između demonstranata i policije, koja je upotrebila suzavac.

20.50 – Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Izborni štab Le Pen se nalazi u jednoj sportskoj hali u gradu Enen-Bomon, na severu Francuske.

Pristalice nose plavo-bele transparente na kojima piše „Marinu za predsednicu, a na zvuke Marseljeze uzvikuju „Pobedićemo“, prenosi BBC.

20.45 – Nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron (39), koji je prema izlaznim anketama osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, poručio je večeras da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

„Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske“, rekao je Makron za AFP.

20.32 – Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u danas održanom prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje – od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

„Figaro“, međutim, navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon – 19 odsto.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Izbori su održani u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog terorističkog napada. Učestvovalo je ukupno 11 kandidata a pravo glasa imalo je oko 47 miliona registrovanih birača. Emanuel Makron je poručio da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.
„Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske“, rekao je Makron za AFP.

Direktorka kampanje Marin le Pen navela je da su izbori sada postali referndum „za“ i „protiv“ globalizacije.
Francuski premijer Bernar Kaznev pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona. Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Predviđeno je da se drugi krug predsedničkih izbora održi 7. maja.

19.00 – Birališta u većim gradovima zatvaraju se u 19, a u manjim u 20 sati.
17.30 – Do 17 sati u prvom krugu glasanja na predsedničkim izborima u Francuskoj, na birališta je izašlo 69,42 odsto glasača, saopštilo je francuski MUP.

15.00 – Odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da bi najbolja poruka predsedničkih izbora bila „da pokažu da je demokratija jača od svega“ tako što će građani izaći na glasanje.
12.45 – Zbog sumnjivog vozila evakuisano glasačko mesto Bezansonu, na istoku Francuske, koje je kasnije ponovo otvoreno.
12.20 – Do 10 sati glasalo je 28,5 odsto glasača, što je nešto više nego 2012, kada je odziv bio 28,29 odsto, saopštio je francuski MUP, prenosi Rojters.
Ovacije pristalica predsedničkih kandidata, 72 sata pred izbore u Francuskoj, smenile su policijske sirene. Još jedan teroristički napad. Bezbednost pojačana sa 50.000 policijaca, nesumnjivo pojačava prednost desničara – Fransoa Fijona, Marin le Pen najviše. Ali ne presudno, procenjuju analitičari.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*