Марина Абрамовић: У Београду не желе да ме виде, јер их подсећам на њихов неуспех!

0

Марина Абрамовић је у исповести британском листу „Гардијан“ рекла да много воли људе у Београду, али да они не воле њу.

– Ако се вратим у Београд, они тамо не желе да ме виде. Подсећам их на њихов неуспех. Многи их волим, али они не воле мене – каже Марина Абрамовић.

Она је новинару „Гардијана“ показала фотографију из 1960-их година, на којој је она једина жена међу шесторо младих радикалних уметника који су желели да промене свет. Највероватније је реч о Раши Тодосијевићу, Ери Миливојевићу, Зорану Поповићу, Гергељу Уркому и Неши Париповићу.rasa-todosijeviczoran-popovicmarina-abramovicgera-urkomera-milivojevicnesa-paripovic-foto-milan-jozic-9-1972

Марина Абрамовић је једно време била у браку с Париповићем, али, како пише „Гардијан“ ни са њим више не разговара.metar_m_abramovic_i_n_paripovic_1972c„Разумљиво је зашто њени бивши пријатељи више не говоре благонаклоно о њој. Не само да о њима говори као о губитницима: Она у својој књизи открива да Неша није могао да је задовољи у кревету, све док с њим није случајно затруднела“, пише „Гардијан“.

У време док је изводила своје прве радикалне уметничке перформансе, Марина Абрамовић је живела најконзервативнијим могућим животом у Београду, пише „Гардијан“. Живела је с мајком, која јој је наметнула забрану изласка из куће после 10 увече.

После перформанса „Ритам 5“ (у којем је запалила звезду петокраку, па исекла нокте и косу, па онда ушла у ватру, да би је онесвешћену изнели одатле), успевала је рецимо да се ушуња у кућу.tumblr_nppz1qo5c01uujf0qo3_1280Новине су тада писале да би требало да буде смештена у психијатријску болницу. „Да ли су били у праву?„, питао је „Гардијан“.

– Не, ја верујем у свет који стварам око себе – одговара кратко.c9d9eb7b72ac4d7d34399522baa4a5fbИма ли много ожиљака?

– Имам, имам! Немам тетоваже, али имам ожиљке – каже Марина Абрамовић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*