Marina Abramović: U Beogradu ne žele da me vide, jer ih podsećam na njihov neuspeh!

0

Marina Abramović je u ispovesti britanskom listu „Gardijan“ rekla da mnogo voli ljude u Beogradu, ali da oni ne vole nju.

– Ako se vratim u Beograd, oni tamo ne žele da me vide. Podsećam ih na njihov neuspeh. Mnogi ih volim, ali oni ne vole mene – kaže Marina Abramović.

Ona je novinaru „Gardijana“ pokazala fotografiju iz 1960-ih godina, na kojoj je ona jedina žena među šestoro mladih radikalnih umetnika koji su želeli da promene svet. Najverovatnije je reč o Raši Todosijeviću, Eri Milivojeviću, Zoranu Popoviću, Gergelju Urkomu i Neši Paripoviću.rasa-todosijeviczoran-popovicmarina-abramovicgera-urkomera-milivojevicnesa-paripovic-foto-milan-jozic-9-1972

Marina Abramović je jedno vreme bila u braku s Paripovićem, ali, kako piše „Gardijan“ ni sa njim više ne razgovara.metar_m_abramovic_i_n_paripovic_1972c„Razumljivo je zašto njeni bivši prijatelji više ne govore blagonaklono o njoj. Ne samo da o njima govori kao o gubitnicima: Ona u svojoj knjizi otkriva da Neša nije mogao da je zadovolji u krevetu, sve dok s njim nije slučajno zatrudnela“, piše „Gardijan“.

U vreme dok je izvodila svoje prve radikalne umetničke performanse, Marina Abramović je živela najkonzervativnijim mogućim životom u Beogradu, piše „Gardijan“. Živela je s majkom, koja joj je nametnula zabranu izlaska iz kuće posle 10 uveče.

Posle performansa „Ritam 5“ (u kojem je zapalila zvezdu petokraku, pa isekla nokte i kosu, pa onda ušla u vatru, da bi je onesvešćenu izneli odatle), uspevala je recimo da se ušunja u kuću.tumblr_nppz1qo5c01uujf0qo3_1280Novine su tada pisale da bi trebalo da bude smeštena u psihijatrijsku bolnicu. „Da li su bili u pravu?„, pitao je „Gardijan“.

– Ne, ja verujem u svet koji stvaram oko sebe – odgovara kratko.c9d9eb7b72ac4d7d34399522baa4a5fbIma li mnogo ožiljaka?

– Imam, imam! Nemam tetovaže, ali imam ožiljke – kaže Marina Abramović.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*