МАРИНА ЈЕ ПОШЛА НА KОСОВО ЗБОГ БРАТА И ОЦА: Ратовала је ХРАБРО

0

Била је равноправни војник са мушкарцима, нису је ни на који начин одвајали…

У новој епизоди серијала „Живот прича“ сведоче они који су се борили на Kосову у борбама 1998-99, борци који су били упућени на Паштрик.

Међу добровољцима на Паштрику била је и једна жена. Тада 22-годишња Марина Милошевић, кренула је на Kосово јер су тамо већ билил њен брат и отац. Била је равноправни војник са мушкарцима, нису је ни на који начин одвајали.

Свега се нагледала – константног бомбардовања, напада, лешева.

Нико ме није гледао као жену, била сам равноправни војник и њихов друг. Сећам се да су детонације биле огромне јер то нису касатне бомбе већ крмаче. Било нас је тридесетак, а осморо је погинуло, рекла је она и додала:

– На нама је било да чувамо нашу земљу, а о свему осталом нека сада неко размишља, рекла је у својој исповести Марина.

Ипак, Kараула Горожуп била је једна од најтежих.

У њу је био распоређен и тада 19-годишњи Борислав Ђуровић, припадник 55. граничног батаљона, са још тринаестак граничара.

Иако су им старији војници рекли да немају чега да се плаше, није им било свеједно када су видели караулу – неприступачан терен, изузетно лоши временски услови, температура око минус 20, нема услова за хигијену. Владао је страх и неизвесност. Није било спавања јер су непријатеља могли да виде и голим оком.

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*