Марјан Манић: Није море за нас сељаци!

0

Поштујем ја људе који воле море и иду на море.То је лепо и здраво.
Само није то за нас сељаци.
Ево ја на пример, кад год сам отишао деси ми се нека незгодација.
Задњи пут кад сам био, убодем се на морског јежа и отекне ми нога. Остану оне бодље у стопалу.
Одем код лекара, уредно платим 45 еура преглед и они ми кажу да лежим и узмем лимун и цедим на стопало и да ће за 2-3 дана све те бодље саме изаћи и биће све у реду.

207d519fc53a57ba758c
Ја кажем оној докторки да за тих 45 евра што сам јој дао могу да купим 20 кила лимун и да га исцедим у каду да се купам. Не јебава ме уопште. Ја се поједо ко млад месец што ми узе 45 евра за ништа.
Али кад си затуцани сељак то тако иде.
Тако ја од 10 дана летовања 5 дана проведем у кревет и на терасу…
Опорави се нога, кренем назад, пукне ми на путу сајла за квачило. Имам алат да је заменим али немам резервну сајлу. Неки добар човек ме одвезе до најближег сервиса.Тај ми узе 115 евра. Излаз на терен, нова сајла, за руке….
Да се утепам. Успут само молим Бога да ми још нешто не рикне на ауту, остао сам у џепу са 30 евра, не би имао ни за карту за воз.

29357_puna
Вратим се је кући. За лекара и механичара сам дао онолико колико ме коштао смештај за 10 дана. И тад укапирам да то није за мене.
За мене је моја Стара Планина.
Исто се шетам го, опружим се у ‘ладан поток или топлодолску реку, вода ‘ладна, чиста, ако се убодеш на трн одма’ ће нека баба из село да ти превије „мишји опаш“(то је нека лековита травка) и то за 1 дан све прође и неће да ти узме ни динар. Ако ти рикне ауто све можеш да завршиш за максимално 1000 динара. Шлепује те свако ко се тад задеси без надокнаде. Платиш по пијење испред продавницу и то је то.
На моју Стару Планину можеш и нудиста да будеш, да ландараш „онуја ствар“ кол’ко ‘оћеш јер су села пуста.

koprenski-vodopadi-Stara-planina-zivetisasrbijom
Ако те уапе змија, експресно можеш у Kњажевац или Пирот да стигнеш а ако је озбиљан случај долазе они са Ладу Ниву која је „донација европске уније“.Такође бесплатно.
Kад ‘оћеш атмосферу као на море, онда одеш на Темштицу реку, на плажу где је крупан камик-шодер и где је дубина вира и преко главе и лепо се бањаш и сунчаш. Лежиш у воду, она ‘ладна, изворска, планинска, пушиш цигару а до тебе се у поток ‘лади шише са домаћу мученицу или пиво…

tur
Свако ти назове Бога и пита „од који си ти?“.
Можеш да цео дан прележиш под ореј или дуд у дебелу ‘ладовину на ливади и да не платиш ни цент. Чак и да се огребеш за ракију ако наиђе неки овчар са стадом па му досадно сам да пије и пошто је стално у планини све га интересује шта се дешава „у државу“. Неки извади и грутку сирење што понео да једе па и замезите. На крај кад испијете то његово шише он ти каже да се ништа не мења у државу и оде си.
Kурјаци понекад сиђу по села па опустоше. Дивље свиње постале домаће, нема кој да их тепа. Медведи су још увек са ону страну планине, код Бугари.
Флора, фауна, ‘ладни потоци и реке из којих и дан данас можеш воду да пијеш, природни тобогани од глатких стена, мезе, пијење, дружење, опуштање, право уживање и то потпуно бесплатно или за неке мизерне паре.

tur-hrana_620x0
И нема да се плашим од морски јежеви и остале морске але.
Једино што нема су женске. 🙁
Мада залутају понекад неке странкиње и туристи.
А и шта ће ми женске да ми само кукају како их ожари коприва или висе бубу или бегају од гуштера.
Стара Планина је РАЈ у сваком смислу.

Извор Фејсбук профил Марјана Манића

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*