Marjan Manić: Nije more za nas seljaci!

0

Poštujem ja ljude koji vole more i idu na more.To je lepo i zdravo.
Samo nije to za nas seljaci.
Evo ja na primer, kad god sam otišao desi mi se neka nezgodacija.
Zadnji put kad sam bio, ubodem se na morskog ježa i otekne mi noga. Ostanu one bodlje u stopalu.
Odem kod lekara, uredno platim 45 eura pregled i oni mi kažu da ležim i uzmem limun i cedim na stopalo i da će za 2-3 dana sve te bodlje same izaći i biće sve u redu.

207d519fc53a57ba758c
Ja kažem onoj doktorki da za tih 45 evra što sam joj dao mogu da kupim 20 kila limun i da ga iscedim u kadu da se kupam. Ne jebava me uopšte. Ja se pojedo ko mlad mesec što mi uze 45 evra za ništa.
Ali kad si zatucani seljak to tako ide.
Tako ja od 10 dana letovanja 5 dana provedem u krevet i na terasu…
Oporavi se noga, krenem nazad, pukne mi na putu sajla za kvačilo. Imam alat da je zamenim ali nemam rezervnu sajlu. Neki dobar čovek me odveze do najbližeg servisa.Taj mi uze 115 evra. Izlaz na teren, nova sajla, za ruke….
Da se utepam. Usput samo molim Boga da mi još nešto ne rikne na autu, ostao sam u džepu sa 30 evra, ne bi imao ni za kartu za voz.

29357_puna
Vratim se je kući. Za lekara i mehaničara sam dao onoliko koliko me koštao smeštaj za 10 dana. I tad ukapiram da to nije za mene.
Za mene je moja Stara Planina.
Isto se šetam go, opružim se u ‘ladan potok ili toplodolsku reku, voda ‘ladna, čista, ako se ubodeš na trn odma’ će neka baba iz selo da ti previje „mišji opaš“(to je neka lekovita travka) i to za 1 dan sve prođe i neće da ti uzme ni dinar. Ako ti rikne auto sve možeš da završiš za maksimalno 1000 dinara. Šlepuje te svako ko se tad zadesi bez nadoknade. Platiš po pijenje ispred prodavnicu i to je to.
Na moju Staru Planinu možeš i nudista da budeš, da landaraš „onuja stvar“ kol’ko ‘oćeš jer su sela pusta.

koprenski-vodopadi-Stara-planina-zivetisasrbijom
Ako te uape zmija, ekspresno možeš u Knjaževac ili Pirot da stigneš a ako je ozbiljan slučaj dolaze oni sa Ladu Nivu koja je „donacija evropske unije“.Takođe besplatno.
Kad ‘oćeš atmosferu kao na more, onda odeš na Temšticu reku, na plažu gde je krupan kamik-šoder i gde je dubina vira i preko glave i lepo se banjaš i sunčaš. Ležiš u vodu, ona ‘ladna, izvorska, planinska, pušiš cigaru a do tebe se u potok ‘ladi šiše sa domaću mučenicu ili pivo…

tur
Svako ti nazove Boga i pita „od koji si ti?“.
Možeš da ceo dan preležiš pod orej ili dud u debelu ‘ladovinu na livadi i da ne platiš ni cent. Čak i da se ogrebeš za rakiju ako naiđe neki ovčar sa stadom pa mu dosadno sam da pije i pošto je stalno u planini sve ga interesuje šta se dešava „u državu“. Neki izvadi i grutku sirenje što poneo da jede pa i zamezite. Na kraj kad ispijete to njegovo šiše on ti kaže da se ništa ne menja u državu i ode si.
Kurjaci ponekad siđu po sela pa opustoše. Divlje svinje postale domaće, nema koj da ih tepa. Medvedi su još uvek sa onu stranu planine, kod Bugari.
Flora, fauna, ‘ladni potoci i reke iz kojih i dan danas možeš vodu da piješ, prirodni tobogani od glatkih stena, meze, pijenje, druženje, opuštanje, pravo uživanje i to potpuno besplatno ili za neke mizerne pare.

tur-hrana_620x0
I nema da se plašim od morski ježevi i ostale morske ale.
Jedino što nema su ženske. 🙁
Mada zalutaju ponekad neke strankinje i turisti.
A i šta će mi ženske da mi samo kukaju kako ih ožari kopriva ili vise bubu ili begaju od guštera.
Stara Planina je RAJ u svakom smislu.

Izvor Fejsbuk profil Marjana Manića

POSTAVI ODGOVOR

*