Марко Мишковић тужио Србију у Вашингтону, тражи милионе!

0

Марко Мишковић, син власника Делта Холдина Мирослава тужио је Србију суду у Вашингтону због пореског дуга од 320 милиона динара, није навео колику одштету тражи, али се нада милионима.

Специјални суд је пре скоро годину дана осудио Мишковића млађег због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу уплате у државни буџет утајеног пореза, пише „Блиц“.

Такође, тада је Мирослав Мишковић осуђен на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара јер је помогао сину Марку да утаји порез по одбитку од око 320,3 милиона динара, односно око три милиона евра.

Фирма Марка Мишковића „Мера Инвестмент Фунд лимитед“ са Kипра поднела је тужбу против Србије 26. јануара Међународном центру за регулисање инвестиционих спорова у Васингтону.

Kако поступци пред међународним арбитражама нису јавни, званично се може сазнати само да се ради о поступку из области финансијских услуга.

„Блиц“ сазнаје да Мишковић није тужио Србију због пресуде по којој је београдска фирма Мера инвест, ћерка кипарског фонда, приликом купопродаје Предузећа за путеве Ниш утајила порез од 320 милиона динара, већ због тог пореског дуга.

Мишковића ће у спору са отаџбином заступати бечки „Шонхер Рехтсанвалте ГмбХ“ и београдска адвокатска канцеларија Моравчевић, Војновић и партнери, а Србију ће бранити државни правобранилац Оливера Станимировић и тим адвоката Владимир ђерић, Владимир Павић и Сенка Михај.

Пошто се ради о строго поверљивом предмету, ниједан од учесника у спору није желео ништа да коментарише, наводи лист.

У току је формирање арбитражног већа Међународног центра за регулисање инвестиционих спорова а и обе стране у спору о томе се питају и треба да постигну консензус.

Уколико се он не постигне, онда ИЦСИД именује арбитре.

Потребно је такође да се одреди динамика рада обе стране у спору, па према сазнањима Блица, прво и једино рочиште очекује се тек за две године, док ће се након тога на пресуде чекати још шест или седам месеци.

Зато је реално очекивати да се овај спор Мишковића и Србије оконча крајем 2019.

„Блиц“ указује да ће Марка Мишковића у спору са Србијом заступати, случајно или не, адвокатске канцеларије које је ангажовала белгијско-луксембуршка „Зелена НВ“ за тужбу против Србије пред арбитражом у Паризу.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*