МАРКОВИЋ: Не верујем да су пожари случајност, НАТО нам шаље украјински канадер!

0

Председник црногорске владе Душко Марковић изјавио је данас да је држава учинила све што је могла када је реч о гашемју пожара и посебно истакао пожртвованост ватрогасаца који су се, како је рекао, даноноћно борили са ватреним стихијама, али је истакао да не верује да су ови пожари резултат непажње и врућина, него и деструкције
Оценивши да је реакција била ефикасна, храбра и патриотска, Марковић је рекао да никада до сада у Црној Гори није у тој мери видео посвећеност и у Службама заштите и код припадника војске.

– Људи су 24 сата били на ногама, спашавали животе, имовину и објекте грађана и државе. Желим да им се овом приликом захвалим. Влада ће урадити све, не само да се створе бољи услови за рад него и услови да боље живе- казао је Марковић новинарима у Беранама.

Он је подсетио да је затражио за вечерас ванредну седницу Бироа за оперативну координацију рада безбедносних служби.

– Верујемо да има намерног изазивања пожара. Вечерас ћу затражити да сви ресурси државе, па и грађана, да сви буду стављени у функцију проналажеја оних који чине штету држави. Не верујем да је ово резултат само врућина и непажње, него и деструкције, и одговорићемо на ту деструкцију- поручио је Марковић.

Председник владе је навео да је лако тражити помоћ, него треба да покажемо способност да можемо сами да се одбранимо.

– Када смо видели каква је ситуација на Луштици затражили смо помоћ од НАТО-а и ЕУ. Јутрос смо отказали ту помоћ од ЕУ, јер не можете ви тражити некоме помоћ од тих земаља, а и оне су у пламену, људи гину тамо. Вечерас очекујемо да стигне канадер који ће нам обезбедити НАТО- саопштио је премијер.


Иначе, након релатино мирне ноћи, тиватски ватрогасци опет имају пуне руке посла с пожаром на Грабовцу.

Све расположиве снаге су на терену, као и добровољци који чине све да спасу куће у селу Ðурашевићи, где се ватра разбуктала.

Букнула је ватра и у Забрђу на Луштици, где је опет ветар распирио пожар, и у викенд насељу на Луштици где преко 3.000 становника и викендаша бране куће и имања.

Председник добровољачког ватрогасног друштва „Кртоли“ Стефан Костић нагласио је да на Забрђу ватрогасци бране куће, те да је ту најкритичније, пренела је РТЦГ.


„Јутрос је било критично село Ðурашевићи, то смо одбранили у задњем трену, како не би пресекао пламен пут. Успело смо то да санирамо“, казао је он.

Костић је рекао да верује да је за пожаре доста одговоран људски фактор, али да је, на пример, пожар на Обоснику изазвала пала жица с далековода.

Рекао је и да су спремили грађане Забрђа за евентуалну евакуацију, пре свега због густог дима.

Раније данас црногорски медији су пренели да је председник Бугарске Румен Радев обавестио црногорског колегу Филипа Вујановића о спремности те земље, као НАТО савезнице и приатеља, да одмах упути специјализовани хеликоптер за гашење пожара који би у току сјутрашњег дана интервенисао на најкритичнијим мјестима пожара у Црној Гори.


Представник НАТО-а Пјер Казалет саопштио да Украјина шаље противпожарни авион Канадер у помоћ нашој земљи.

Радев је, какос е наводи, нагласио да је Бугарска спремна да пружи и сваку другу помоћ Црној Гори. Вујановић је казао да то доживљава потврдом блискости и пријатељства две државе.


Канадер из Украјине у Црну Гору долази кроз НАТО-ов механизам за цивилну помоћ, поручио је Казалет.

Црна Гора упутила је позив НАТО-у за помоћ у виду два канадера како би се на полуострву Луштица изборила са великим пожарима.

– Чим смо добили позив проследили смо захтев државама чланицама које поседују ову врсту авијације и проналажење је у току. Црна Гора ће одмах након тога ступити у контакт са земљом која поседује тражену врсту Канадера и помоћ ће бити упућена на лице места- речено је РТЦГ из седишта НАТО-а у Бриселу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*