Марковић патријарху Иринеју: Нећемо дозволити непоштовање Црне Горе

0

ОДБАЦИО ОЦЕНУ О ЛОШЕМ ПОЛОЖАЈУ СПЦ И СРБА И НАЗВАО ЈЕ „ВУЛГАРНОМ“

МОНТЕНЕГРИНСКИ премијер Душко Марковић окарактерисао је као вулгарну последњу изјаву патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја у вези са положајем српског народа и цркве у Црној Гори.

Марковић је у интервјуу подгоричким „Дневним новинама“ поновио став да су неистинити наводи патријарха српског о лошем положају Срба у Црној Гори и такво мишљење Иринеја окарактерисао као притисак на званичну Подгорицу уочи доношења Закона о верским заједницама.

Иринеј је недавно изјавио да је „положај цркве у Црној Гори данас гори него у време окупације Османлија“, док је положај Срба упоредио са њиховим положајем у време НДХ (Независне државе Хрватске).

„Мораће се престати са вулгарним нападима на државу и њене институције који најчешће долазе након тајних вечера са опозицијом“, поручио је црногорски премијер.

По његовим речима, Влада неће дозволити непоштовање Црне Горе и исти принципи морају да важе и за грађанина и за свештеника.

Марковић је казао да се Црној Гори „не може више оспоравати приступ јавним, државним добрима која користи Митрополија црногорско-приморска“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*