МАРШАЛ МАКЛУАН, ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ 1962. ГОДИНЕ ПРЕДВИДЕО ИНТЕРНЕТ

0

Футуристи 20. века били су склони врло оптимистичном предвиђању будућности.

Теоретичари су мислили да ћемо продужити животни век на 150 година, да ћемо краће радити, као и да ћемо управљати приватним авионима из својих домова. Међутим, нико није ни помишљао да ћемо уместо речима комуницирати смајлијима.

То није претпоставио ни Маршал Маклуан, али је за разлику од својих колега био нешто ближи истини. Године 1962, аутор и теоретичар медија предвидео је да ћемо имати интернет.

То је била година када је Маклуан, професор енглеске књижевности, написао књигу под именом “Гутенбергова галаксија” у којој је приметио да се људска историја може поделити на четири поглавља: акустичко доба, књижевно доба, доба штампања и тада у зачетку електронско доба. Маклуан је веровао да ће ново доба бити дом за оно што је назвао “глобално село” – простор у којем технологија шири информације свуда и са свима.

Од појаве телеграфа и радија, планета се просторно ограничила у једно велико село. Трибализам је наш једини извор од електромагнетског открића. Прелазак са принта у електронске медије значи да смо дали око за уво”, бележи Маршал у својој књизи “Разумевање медија”.

Међутим Маклуан се није бавио искључиво предностима мреже. Он је упозорио да би предаја “приватној манипулацији” ограничила обим наших информација на основу онога што оглашивачи и други људи бирају за кориснике.

Маршал Маклуан је умро 31. децембра 1980. године, неколико година пре него што је могао да види како се његова предвиђања остварују.

Из земље и света

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*