Машовић: Ко обуче униформу Војске РС починиће кривично дело и бити процесуиран

0

НАЧЕЛНИК Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић рекао је да не жели да коментарише изјаве Милорада Додика, председавајућег Председништва БиХ, али је додао да су било какве изјаве које би утицале на појединца или групу у Оружаним снагама БиХ да ураде нешто што није у складу са законом – неприхватљиве и незаконите.

         Машовић је за сарајевски лист Дневни аваз појаснио да, без обзира на позиве Додика да припадници Трећег пешадијског пука обуку униформе бивше Војске РС, то није могуће. Уколико би се то десило, Закон и санкције су јасни.

         „Сви припадници ОСБиХ, па тако и било којег пука који баштини традицију бивших војски, укључујући припаднике Команде 3. пешадијског Република Српска пука ОСБиХ, могу обући само јединствену униформу ОСБиХ која је прописана релевантним законским и подзаконским решењима у систему одбране. Наведени пукови имају малу неоперативну команду и персонал до десет особа. Ови пукови немају оперативна и административна овлаштења, нити имају јединице у свом саставу, каже Машовић.

         „Подсетио бих такође и на чињеницу да је Председништво БиХ врховни командант и да се све одлуке када је у питању одбрана доносе консензусом, дакле мора постојати сагласност сва три члана Председништва БиХ“, каже Машовић.        

         Свако ношење униформе ОСБиХ супротно ономе што је предвиђено Правилником о униформама ОСБиХ представљало би повреду правила и последично дисциплинску одговорност сваког професионалног војног лица које је почини.

         „Тим чином свакако би се остварила обележја кривичног дела, што би у коначници могло бити идентификовано као противзаконито формирање војних снага или подривање војне и одбрамбене моћи БиХ, која су као таква нормирана Кривичним законом БиХ и за која су предвиђене, у најтежим облицима тих кривичних  дела, строге казне затвора“, истакао је он.

         Према његовим речима, облачење униформе Војске РС дела припадника ОСБиХ указивало би да се на тај начин намерава противзаконито формирати фракција унутар ОСБиХ или засебна војна организација, што би, према његовим речима, за последицу имало и подривање војне и одбрамбене моћи БиХ.

         „Дакле, сви они припадници ОСБиХ који би обукли униформе Војске РС недвосмислено би починили кривично дело и били би процесуирани у складу за Кривичним законом БиХ и Законом о кривичном поступку БиХ. Наравно, желим такође истаћи да ја верујем командном и војничком кадру ОСБиХ односно генералима, официрима, подофицирима и војницима ОСБиХ и сигуран сам да ће наставити доследно поштовати своје обавезе и заклетву коју су положили“, каже Машовић.

         Машовић је навео и колико је важно да БиХ постане члан НАТО-а и шта би то значило за БиХ.

         „Пре свега, НАТО је синоним за безбедну, стабилну и економски просперитетну државу коју одликују демократски принципи, па је јасно да је приступање НАТО значајно за државу БиХ. Наше Оружане снаге би постале равноправан партнер и савезник с оружаним снагама 29 других земаља, чиме би се дефинитивно решило питање угрожавања суверенитета и територијалног интегритета БиХ, узимајући у обзир обавезу свих земаља да помогну савезницима у случају напада на било коју земљу. Значи, ОСБиХ могле би рачунати не само на своје ресурсе него и на ресурсе свих савезника“, каже Машовић.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*