Матија Бећковић: И старлете ће проћи, само треба бити стрпљив

0
????????????????????????????????????

– Не волим кад чујем да неко каже да му се не свиђа или да не воли Београд. Сви Срби су Београђани, а сви људи добре воље су староседеоци Београда – рекао је Матија Бећковић једном приликом

Велики књижевник, Матија Бећковић рођен је на данашњи дан 1939. године у Сенти. Иако није рођени Београђанин, увреди се када неко ружно говори о главном граду, почасни је грађанин Суботице, а Србију је својевремено описивао у две речи – туђа, а наша.

Може да га изненади дан без кише и реформи. Матија је такође и један од познатијих звездаша и каже да данас ватру на утакмици одржавају само навијачи, као и да на утакмици више посматра шта се догађа на трибина него на терену.

Бећковићеви прозни и поетски текстови приређивани су за позориште и извођени на домаћим и страним сценама.

О старлетама

Тако да ће и старлете проћи, треба само бити стрпљив. И оне су нешто пролазно, нешто што је део новог доба. А Београд има две реке које ће у томе помоћи, да све оде – каже са осмехом, увек спреман за шалу академик, књижевник Матија Бећковић. Он је “отворио” нову сезону емисије “Балканском улицом”, а пре 15 година када је емисија стартовала на РТС-у, био је први гост.

Мартија Бећковић о Београду

– Али његов дух се не мења, а ово што се мења, променило се свугде у свету. Београд се бели међу градовима као што се Бели анђео бели међу анђелима – каже Бећкович, а на наше питање која га је промена највише заболела док се све мењало, академик каже:

– Не волим кад чујем да неко каже да му се не свиђа или да не воли Београд. Сви Срби су Београђани, а сви људи добре воље су староседеоци Београда!

Почасни грађанин Суботице

То је за мене велика част, има људи који би били и заслужнији него ја. Ако је Ајнштајн рекао да су почасти које му се одају у супротности са оним што је он о себи мислио, шта бих ја тек требао да кажем? Могао бих само додати да не треба никад говорити против себе, јер ће за то увек наћи неко – рекао је Матија Бећковић приликом уручења признања.

Мудре мисли Матије Бећковића

Kњижевник Матија Бећковић увек је знао на себи својствен начин да осуди негативне друштвено-политичке појаве.

Љубитељи његових дела сигурно су упознати са поређењем “лопова” и “поштених људи који краду”, о чему је писао у књизи “О међувремену”. Ако сте ове мисли већ читали, вреди да их прочитате поново, а ако нисте, па – ето прилике!.

– Поштен човек никада не би крао да не мора да краде..

– Сумња је плод само као прелазна и пролазна фаза у развоју личности, али често, нажалост,

– Сви који су поверовали у моћ знања и нешто научили, осетили су колико су погрешили. Али се више није имало куд. Оно што су једном научили нису могли лако да забораве. Последице лакомисленог учења претрпели су сви који су учили: они који су само осетили укус знања, а поготово они који су стекли највише образовање.

– Данас медицина може од човека направити све осим човека.

– Мене не занима истина, ја знам ко је у праву

 

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*