МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Неразумљива журба да се реши питање Космета

0

Академик Матија Бећковић изјавио је да не разумије чему журба да буде ријешено питање Космета и додао да стиче утисак да су сва друга питања ријешена, па је и Србима и свијету једино преостало питање Косова.

„Ајде да за ову прилику, уз Косово, набројимо још седам сличних, и то само на слово К: Корзика, Каталонија, Кипар, Квебек, Крим, Курилска острва, Кореја“, рекао је Бећковић за НИН.

Када је ријеч о унутрашњем дијалогу о Космету који је иницирао предсједник Србије Александар Вучић, Бећковић каже да је та дебата завршена прије него што је и почела. Он истиче да не постоји унутрашњи дијалог, као ни спољашни монолог.

Коментаришући оцјене да је Косово мит и захтјеве из свијета да га се Срби као таквог одрекну, Бећковић је рекао да они који се лако одричу туђих митова, од Срба траже да се одрекну својих не би ли и у том погледу постали „небивали случај на свијету“.

„С друге стране има истине и у ономе да нико од нас ништа не тражи. Професионалци раде свој посао за велике паре. Дошли су да унапреде живот у некој рупи и сваки час завирују у приручник `Окупација у 100 лекција`. Штиклирају тачку по тачку проверавајући да ли су обавили све за шта су плаћени. Свеједно им је чије је Косово и уз добру и пријатну вечеру не би имали ништа против ни да нам га дају. Макар усмено“, каже Бећковић.

Према његовим ријечима, био би велики успјех када Србе не би третирали мимо свијета и тражили од њих нешто што се не тражи ни од једног другог народа, а то значи да Косово не буде ни изузетак, ни уникум, ни преседан који се више неће примјењивати ни на кога.

„Како признање Косова може бити услов за пријем Србије у ЕУ? Хоће ли оне који нису признали Косово истерати из истог разлога због којег Србију неће да приме?“, упитао је српски академик.

Говорећи о ставу Српске академије наука и уметности о Косову, Бећковић је подсјетио на примјер из руске историје када је патријарх Тихон одбио захтјев совјетских власти да уступи златне реликвије да би се купило оружје Црвеној армији.

„На питање судије да ли то значи да црква нема повјерења у совјетску власт, он је одговорио – значи, а на потпитање да ли мисли да власти за то злато не би купиле оружје, он је рекао – мислим. И додао је да Руска црква нема претпостављених и нико јој не може наређивати шта да чини. Ако нађе за сходно да своје реликвије уступи, она ће то сама одлучити и учинити без туђих заповести“, навео је Бећковић.

Упитан да као творац кованице да је Косово најскупља српска ријеч каже шта би се сада могло назвати најскупљом српском ријечју, с обзиром на то да је према неким анкетама Косово тек послије 10. мјеста приоритета грађана Србије, Бећковић је навео да би те ријечи биле „ментално здравље“.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*