„МАТИЛДИ“ ПРЕТЕ ПОЖАРИМА: Биоскопи у проблему због контроверзног филма

0

Биоскопи у 25 градова Русије одбили да приказују филм Алексеја Учитеља о љубави цара и балерине; Ухапшен лидер „Хришћанске државе – Света Русија“ Александар Калињин

ЗБОГ учесталих претњи да ће се обрачунати са онима који буду у биоскопима приказивали филм Алексеја Учитеља „Матилда“ полиција је ухапсила лидера организације „Хришћанска држава – Света Русија“ Александра Калињина. Ухапшена су и двојица његових истомишљеника за које се сумња да су запалили аутомобиле испред студија где се филм снимао. Њихово хапшење предложила је посланица у руском парламенту Наталија Поклонска, иако и сама сматра да је „Матилда“ „екстремистичко“ остварење.

Власници највећег ланца биоскопа у Русији „Формула кино“ и „Синема парк“ који у 25 градова Русије имају стотине дворана, одбили су да приказују филм о великој љубави младог престолонаследника Николаја Романова (касније цар Николај Други) и познате балерине Матилде Кшесинске, коју глуми пољска глумица и писац Михалина Ољшанска. Руководство овог ланца се правда да жели да заштити посетиоце од опасности јер су у неким градовима били организовани напади на сале у којима је филм требало да буде приказан.

После претње руководства многих биоскопа обратила су се полицији, од које до сада нема одговора, па су зато одустала од пројекција „Матилде“.

Филм је 11. септембра приказан у Владивостоку, где су власти предузеле јаке мере безбедности, па инцидената није било. Слично обезбеђење, међутим, у својим биоскопима не могу да организују „Формула кино“ и „Синема парк“, јер су им дворане у тржним центрима.

Још у јулу је организација „Хришћанска држава – Света Русија“ позивала да се пале биоскопи који буду приказивали „Матилду“, а 31. августа непозната лица су ноћу бацила Молотовљев коктел у зграду студија „Лендок“ у Петербургу где се налази канцеларија режисера Алексеја Учитеља. У Јекатеринбургу, 4. септембра, Денис Мурашов (39) је аутомобилом, у коме су била бурад са бензином, улетео на врата биоскопа „Космос“.

У Москви је 11. септембра отказана премијера у биоскопу „Илузион“, зато што су запаљена два аутомобила испред адвокатске канцеларије Константина Добрињина, правног заступника режисера Алексеја Учитеља.

Прошле недеље у Санкт Петербургу, где је још неизвесно хоће ли 26. октобра „Матилда“ имати свечану премијеру, била је организована литија у част преношења костију Александра Невског, а међу десетак хиљада верника били су и они који су носили транспарент против филма Алексеја Учитеља.

ВЛАСТИ ОСУЂУЈУ ПАЉЕВИНЕ

ПУТИНОВ портпариол Дмитриј Песков је осудио „ружне појаве“ око филма „Матилда“. Он је најавио да ће власти жестоко реаговати на покушаје паљења биоскопа који планирају да прикажу филм Алексеја Учитеља.

Бранко Влаховић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*