Медији: Москва враћа Момира Булатовића у политику? Кандидат за председника ЦГ?

Некадашњи председник Црне Горе и премијер СР Југославије Момир Булатовић, који сматра да је граница између Србије и Црне Горе неприродна, враћа се у политику.

0

Постоји могућност да буде председнички кандидат опозиционог Демократског фронта на изборима наредне године, пишу подгоричке Дневне новине.

Лист подсећа да је повратак у политику најавио и сам Булатовић.

“Када сам на Дан победе против фашизма био у Москви, обећао сам себи да ћу, кад се вратим у Црну Гору, да се придружим политичким снагама и покретима који ће се мирним и демократским средствима борити против срамне одлуке о уласку Црне Горе у НАТО. Јер, баш НАТО је војни савез који представља савремени вид фашизма”, навео је Булатовић недавно у интервјуу београдској редакцији Спутњика.

Подгорички дневни лист, међутим, констатује да Булатовић у том интервјуу, истина, није говорио о могућој кандидатури, али се, тврде, у круговима у Демократском фронту већ прича о тој могућности.

И лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић су своје недавно путовање у Москву образложили тиме да траже најбољег “независног” кандидата којег би овај политички савез подржао.

Још одраније за могуће кандидате су словили бизнисмен из Никшића, и главни финансијер ДФ-а Миодраг Дака Давидовић и бивши министар унутрашњих послова Андрија Јовићевић.

Давидовић се помињао и као носилац листе ДФ-а на локалним изборима у Никшићу, али је овај политички савез бојкотовао гласање у овом граду. Јовићевића већ дуго нема у политици, али је често помињан као неко ко има послове са Давидовићем и ко подржава Демократски фронт.

На питање значи ли то да се враћа активније и у дневну, страначку политику, Момир Булатовић каже да постоје нека питања која су изнад странчарења.

“Толико сам дуго био у дневној политици Црне Горе да мислим да сам досадио и богу и народу. Али, дужан сам да изнесем свој став, да подржим оне политичке покрете којих има јако много у Црној Гори и који су све снажнији. Нема потребе да се неко из политичке пензије враћа и да навраћа воду на своју воденицу. Политиком се баве сујетни људи, а ја сам своју сујету давно, давно проживио”, истакао је он.

Булатовић је оставио “корисне нејасноће” у својим одговорима јер, ако није активно укључен у дневну политику, остаје нејасно како ће се борити против уласка Црне Горе у НАТО, када ће се то догодити најдаље за двадесетак дана, примећују Дневне новине.

Зато је, како се наводи, у игри и остала могућност да буде председнички кандидат Демократског фронта.

Он је већ био на неким протестима Фронта, а говорио је и на протестном скупу на Цетињу.

Његови ставови се веома поклапају са ставовима ДФ-а и он каже да је граница између Србије и Црне Горе неприродна.

“Званично, тешко је да се у кратком року све врати на своје. Разбијена чаша тешко се саставља. Себе убеђујем да смо у једној држави и да практично све треба да функционише као што сада функционишу Србија и РС”, навео је Булатовић.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*