Меј објавила да ће Велика Британија бити на истуреним положајима супротстављања Русији

0

 ТЕРЕЗА Меј је објавила да ће се њена земља и даље „супротстављати дејствима Русије која нису пријатељска“.

Притом је нагласила да ће њена земља бити на „истуреним положајима“ парирања „руским злоупотребама правила међународног права“.

Поновила је да званични Лондон брине могућност да се Доналд Трамп и Владимир Путин сретну пре посете америчког председника Великој Британији (почиње 13. јула).

Нешто пре њеног наступа, командант британских копнених снага – генерал Марк Карлтон-Смит – рекао је на конференцији RUSI Land Warfare у Лондону да се руска војна претња повећава.

Нагласио је да Русија са својим ракетним могућностима, које се повећавају, „постаје једна од главних претњи Великој Британији“.

Карлтон-Смит је посебно истакао: „Русија није сила која тежи очувању статус квоа. Она је на ревизионистичком курсу, а њене амбиције су подупрте све већим арсеналом високопрецизног оружја великог радијуса дејства“.

У овом контексту је упозорио да је погрешно сматрати да Британији не прети никаква „непосредна ни егзистенцијална претња“.

Британски министар одбране Марк Ланкастер је на истој конференцији рекао да се „Русија спрема за конфликт“ и позвао своју владу да на свет „гледа Путиновим очима“:

„У сваком случају, размишљајте о томе како они у Москви гледају на опасности. Ми засад не знамо сматрају ли они конфликт неизбежним, али се они за конфликт спремају“.

Навео је да Русија улаже велики новац у нуклеарно наоружање.

Амерички медији су последњих дана објављивали да ће Пентагон – управо ради борбе са тобожњом „руском претњом“ – интензивирати рад на оружју великог домета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*