Меј: Платићемо шта смо дужни, ЕУ никада у потпуности није била наша кућа

0

Британија ће испоштовати обавезе које је преузела током периода чланства”, рекла британска премијерка и додала да се Британија у ЕУ никада није у потпуности осећала „као код куће”

ФИРЕНЦА – Британска премијерка Тереза Меј поручила је данас да ће Британија испоштовати финансијске обавезе које је преузела током периода чланства у ЕУ, али није прецизирала о којој је суми реч.

„Не желим да наши партнери страхују да ће морати да плате више или да ће примити мање новца него што то предвиђа остатак садашњег буџетског плана, као резултат наше одлуке да одемо. Британија ће испоштовати обавезе које је преузела током периода чланства”, рекла је Меј у говору о будућим односима Британије са ЕУ који је одржала у Фиренци, преноси Ројтерс.

Медији су протеклих дана спекулисали да би у данашњем говору Терезе Меј требало да се нађе и финансијска понуда за излазак из ЕУ, а „Фајненшел тајмс” је јуче најавио да ће Меј ЕУ у име Британије обећати најмање 20 милијарди евра на име „развода” од тог блока, али премијерка у говору није изнела никакве бројке у том смислу.

Меј је данас рекла и да се Британија у ЕУ никада није у потпуности осећала „као код куће”.

„Можда због наше историје и географије, Европска унија се никада није осећала као саставни део наше националне приче, за разлику од толико много примера другде у Европи. То је ствар избора”, рекла је Меј.

Она је предложила „прелазни период” у трајању од око две године након формалног иступања Британије из Уније у марту 2019. године.

Британска премијерка је навела да би прелазни период, у којем би Британија остала у Унији током ограниченог, али дефинисаног временског периода, пружио извесност за пословање и помогао у предупређивању проблема током транзиције након Брегзита, наводи АП.

„Током прелазног периода, људи ће и даље моћи да долазе, да живе и раде у Британији, али ће постојати систем за регистровање, као важна припрема за нови режим”, појаснила је она, преноси Ројтерс.

Како је додала, током прелазног периода приступ међусобним тржиштима би требало да се настави под садашњим одредбама и Британија би требало да и даље учествује у постојећим безбедносним мерама.

Такође, позвала је Британију и ЕУ да постигну „креативне” нове економске односе који неће бити засновани ни на каквом садашњем трговинском моделу.

Напоменула је да Британија током преговора о Брегзиту неће тражити чланство на јединственом тржишту ЕУ, нити споразум о слободној трговини у канадском стилу.

Према њеним речима, преговори о Брегзиту су тешки, али је после досадашње три рунде постигнут „конкретан напредак”, како је навела, захваљујући професионализму преговарача, а истовремено је истакла да је успех преговора „у обостраном интересу”, преноси АФП.

„Наравно да ћемо иступити из блока крајем марта 2019, а преговори ће се наставити можда све до тог тренутка”, истакла је.

Рекла је и да ће права грађана држава чланица ЕУ у Британији после иступања те земље из Уније бити загарантована британским законом и изразила жељу да британски судови узму у обзир одлуке Европског суда правде када одлучују о правима грађана ЕУ који живе у Британији.

„Наша посвећеност одбрани и унапређењу наших заједничких вредности остаје нетакнута. Наша решеност у одбрани стабилности, безбедности и просперитета наших европских суседа и пријатеља остаје непоколебљива”, поручила је Меј, наводи Ротјерс.

Меј је признала да дубоко „удруживање суверенитета” као кључна карактеристика ЕУ омогућује дубоку сарадњу без преседана која доноси користи, али је напоменула да то такође значи да, када су земље у мањини, морају понекад да прихвате одлуке које не желе.

Истакла је да са оптимизмом гледа на иступање своје земље из Европске уније, „у новом и критичном периоду историје Уједињеног Краљевства са тим блоком”.

„Британски народ је одлучио да напусти ЕУ и буде земља која слободно тргује на глобалном нивоу, кадра да исцрта сопствени пут у свету. За многе је ово узбудљив период пун обећања, док је за друге забрињавајући. Ја напред гледам са оптимизмом”, истакла је она.

Меј је у говору поручила да Британија жели да настави сарадњу са ЕУ на унапређењу дугорочног економског развоја европског континента, уз обострану корист, на пољима као што су наука, образовање и култура, али и – заједничка безбедност.

Британска премијерка је данас у Фиренци изнела своју визију о будућим односима са Европском унијом, у говору за који се нада да ће поспешити преговоре о разлазу Британије са тим блоком.

Њеном излагању присуствовали су високи британски званичници међу којима су министар спољних послова Борис Џонсон, канцелар Филип Хамонд и министар за Брегзит Дејвид Дејвис, али не и лидери 27 држава чланица ЕУ, примећује АП, (Танјуг).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*