Mej: Platićemo šta smo dužni, EU nikada u potpunosti nije bila naša kuća

0

Britanija će ispoštovati obaveze koje je preuzela tokom perioda članstva”, rekla britanska premijerka i dodala da se Britanija u EU nikada nije u potpunosti osećala „kao kod kuće”

FIRENCA – Britanska premijerka Tereza Mej poručila je danas da će Britanija ispoštovati finansijske obaveze koje je preuzela tokom perioda članstva u EU, ali nije precizirala o kojoj je sumi reč.

„Ne želim da naši partneri strahuju da će morati da plate više ili da će primiti manje novca nego što to predviđa ostatak sadašnjeg budžetskog plana, kao rezultat naše odluke da odemo. Britanija će ispoštovati obaveze koje je preuzela tokom perioda članstva”, rekla je Mej u govoru o budućim odnosima Britanije sa EU koji je održala u Firenci, prenosi Rojters.

Mediji su proteklih dana spekulisali da bi u današnjem govoru Tereze Mej trebalo da se nađe i finansijska ponuda za izlazak iz EU, a „Fajnenšel tajms” je juče najavio da će Mej EU u ime Britanije obećati najmanje 20 milijardi evra na ime „razvoda” od tog bloka, ali premijerka u govoru nije iznela nikakve brojke u tom smislu.

Mej je danas rekla i da se Britanija u EU nikada nije u potpunosti osećala „kao kod kuće”.

„Možda zbog naše istorije i geografije, Evropska unija se nikada nije osećala kao sastavni deo naše nacionalne priče, za razliku od toliko mnogo primera drugde u Evropi. To je stvar izbora”, rekla je Mej.

Ona je predložila „prelazni period” u trajanju od oko dve godine nakon formalnog istupanja Britanije iz Unije u martu 2019. godine.

Britanska premijerka je navela da bi prelazni period, u kojem bi Britanija ostala u Uniji tokom ograničenog, ali definisanog vremenskog perioda, pružio izvesnost za poslovanje i pomogao u predupređivanju problema tokom tranzicije nakon Bregzita, navodi AP.

„Tokom prelaznog perioda, ljudi će i dalje moći da dolaze, da žive i rade u Britaniji, ali će postojati sistem za registrovanje, kao važna priprema za novi režim”, pojasnila je ona, prenosi Rojters.

Kako je dodala, tokom prelaznog perioda pristup međusobnim tržištima bi trebalo da se nastavi pod sadašnjim odredbama i Britanija bi trebalo da i dalje učestvuje u postojećim bezbednosnim merama.

Takođe, pozvala je Britaniju i EU da postignu „kreativne” nove ekonomske odnose koji neće biti zasnovani ni na kakvom sadašnjem trgovinskom modelu.

Napomenula je da Britanija tokom pregovora o Bregzitu neće tražiti članstvo na jedinstvenom tržištu EU, niti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu.

Prema njenim rečima, pregovori o Bregzitu su teški, ali je posle dosadašnje tri runde postignut „konkretan napredak”, kako je navela, zahvaljujući profesionalizmu pregovarača, a istovremeno je istakla da je uspeh pregovora „u obostranom interesu”, prenosi AFP.

„Naravno da ćemo istupiti iz bloka krajem marta 2019, a pregovori će se nastaviti možda sve do tog trenutka”, istakla je.

Rekla je i da će prava građana država članica EU u Britaniji posle istupanja te zemlje iz Unije biti zagarantovana britanskim zakonom i izrazila želju da britanski sudovi uzmu u obzir odluke Evropskog suda pravde kada odlučuju o pravima građana EU koji žive u Britaniji.

„Naša posvećenost odbrani i unapređenju naših zajedničkih vrednosti ostaje netaknuta. Naša rešenost u odbrani stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta naših evropskih suseda i prijatelja ostaje nepokolebljiva”, poručila je Mej, navodi Rotjers.

Mej je priznala da duboko „udruživanje suvereniteta” kao ključna karakteristika EU omogućuje duboku saradnju bez presedana koja donosi koristi, ali je napomenula da to takođe znači da, kada su zemlje u manjini, moraju ponekad da prihvate odluke koje ne žele.

Istakla je da sa optimizmom gleda na istupanje svoje zemlje iz Evropske unije, „u novom i kritičnom periodu istorije Ujedinjenog Kraljevstva sa tim blokom”.

„Britanski narod je odlučio da napusti EU i bude zemlja koja slobodno trguje na globalnom nivou, kadra da iscrta sopstveni put u svetu. Za mnoge je ovo uzbudljiv period pun obećanja, dok je za druge zabrinjavajući. Ja napred gledam sa optimizmom”, istakla je ona.

Mej je u govoru poručila da Britanija želi da nastavi saradnju sa EU na unapređenju dugoročnog ekonomskog razvoja evropskog kontinenta, uz obostranu korist, na poljima kao što su nauka, obrazovanje i kultura, ali i – zajednička bezbednost.

Britanska premijerka je danas u Firenci iznela svoju viziju o budućim odnosima sa Evropskom unijom, u govoru za koji se nada da će pospešiti pregovore o razlazu Britanije sa tim blokom.

Njenom izlaganju prisustvovali su visoki britanski zvaničnici među kojima su ministar spoljnih poslova Boris Džonson, kancelar Filip Hamond i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, ali ne i lideri 27 država članica EU, primećuje AP, (Tanjug).

POSTAVI ODGOVOR

*