Меј у проблему Британци се предомислили, желе нови референдум о Брегзиту

0

Већина Британаца сада жели нови референдум о изласку Уједињеног Краљевства из Европске уније, показује ново истраживање.
Како показују нове анализе, око 53 процената људи сада би подржало гласање о томе да ли да прихвате коначне услове договора о Брегзиту, док је 47 одсто против. На исто питање у априлу месецу, већина од 54 процената била је против другог референдума.

Резултати анализе показали су да је у порасту опирање јавности „тврдом Брегзиту“. Само 35 одсто сложило се са Терезом Меј да је „боље не постићи договор, него постићи лош договор“ у преговорима са ЕУ, показало је истраживање „Мејл он сандеј“. Око 69 одсто људи било је против изласка Велике Британије из царинске уније.

Ови резултати изашли су усред спекулација о повећаним тензијама у кабинету премијерке због Брегзита.
Тереза Меј је навела њену идеју о „тврдом Брегзиту“ у јануару, рекавши да жели да Британија може да ствара своје трговинске договоре, док би одржавала трговину са Европом „беспрекорном колико је могуће“.

У међувремену, још једна анализа показала је да присталице Лабуристичке партије у великој мери подржавају најмекшу варијанту Брегзита, пише „Индепендент“.

Европска унија и британска влада сутра почињу преговоре о изласку Велике Британије из ЕУ, а према дипломатским изворима, током прве рунде преговора фокус ће бити на питањима везаним за права грађана, финансијски договор, Северну Ирску и друга питања, објавио је портал Политико.

Британски секретаријат за Брегзит саопштио је претходно да се очекује да ће обе фазе преговора бити усклађене, а да ће се највише разговарати о питањима везаним за сам излазак Британије из ЕУ и њеним финансијским обавезама.

Дејвид Дејвис, државни секретар за излазак из Европске уније и Мишел Барније, главни преговарач Европске комисије, договорили су се о покретању преговора о Члану 50 (Лисабонског споразума ЕУ) 19. јуна, саопштила је прошле недеље британска влада.

Лабуристи: Меј изгубила ауторитет уочи преговора о Брегзиту

Британски опозициони Лауристи саопштили су данас да је британска премијерка Тереза Меј након изборне коцке, остала без ауторитета уочи формалних преговора о Брегзиту.

Лабуристички портпарол за Брегзит Кеир Стармер изјавио је за ББЦ да је то Британију довело у најгори могући положај пред почетак разговора са Европском унијом, пренео је Ројтерс.

Хамонд: Потребно да Брегзит протекне глатко

Великој Британији је потребно да Брегзит протекне глатко како би се подржала радна места и инвестиције обезбеђивањем нових царинских уговора са Европском унијом, изјавио је данас британски министар финансија Филип Хамонд.

Брегзит значи да ће Британија напустити јединствено тржисте и царинску унију ЕУ, каже он и додаје да жели разлаз који не би угрозио радна места и инвестиције, преноси Ројтерс.

Хамонд је у интервјуу за ББЦ рекао да би такав Брегзит значио да се глатко изађе из актуелне царинске уније ка новом договору у будућности који ће наставити да омогућује проток британске робе не само без царина, већ и без одлагања и процедура.

Габријел се нада меком Брегзиту

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да сада постоји шанса за „меки“ излазак Британије из Европске уније, али и упозорио да Британија неће моћи да бира услове изласка.

Габријел је за лист „Велт ам зонтаг“ рекао да „сада можда постоји шанса за ‘меки Брегзит'“, али је додао да ако Британија жели да остане део јединственог тржишта мораће да прихвати и слободу кретања радника из ЕУ.

Према његовим речима, Британија ће морати да прихвати надлежност Европског суда правде или „у најмању руку заједничког суда који чине Европљани и Британци“ и да следи одлуке Европског суда правде.

The Independent , D.K. , Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*