Мекалистер: Убице Ивановића што пре ухапсити

0

Известилац Европског парламета за Србију Дејвид Мелкалистер каже да не треба дозволити да ужасан злочин подстиче опасну реторику у региону

НА сваки начин осуђујем убиство Оливера Ивановића и изражавам своје искрено саучешће његовој породици. Надлежне правосудне институције морају да спроведу брзу и професионалну истрагу и починиоце изведу пред лице правде.

То у разговору за „Новости“ поручује известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

* Може ли убиство Ивановића да дестабилизује ситуацију на Косову и европски пут Србије?

– Европска мисија за владавину права (Еулекс) треба да подржи власти у оквиру свог мандата. Нема алтернативе дијалогу између Београда и Приштине. Не смемо дозволити да такав страшан и ужасан злочин подстиче опасну реторику у региону.

* Хоће ли 2018. заиста бити кључна за Западни Балкан?

– Ова година ће дефинитивно бити важна за земље Западног Балкана. Европска комисија ће представити своју Стратегију проширења у фебруару, појединачне извештаје о земљама, укључујући и Србију, у априлу, а биће одржан и самит ЕУ – Западни Балкан у мају у Софији.

* Колико је реално да Србија постане чланица ЕУ 2025?

Да ли ће Србија бити у могућности да се придружи Европској унији до 2025. године, зависиће од брзине реформи и од усклађивања Србије са законодавством ЕУ. У пракси то значи да морате да испуните критеријуме које је ЕУ поставила у свих 35 поглавља, пре него што преговори по областима буду закључени. Желим вашој земљи велики успех у томе.

 

* Није ли, ипак, предуго чекати још најмање седам година?

 

– Политика проширења ЕУ није сама себи циљ. Ако земља није ускладила своју политику са правним тековинама Европске уније, ни ЕУ ни земља која приступа и њени грађани, не могу да имају користи од чланства у Унији. Зато су потребни опипљиви резултати у процесу реформи у Србији. У међувремену, ЕУ ће наставити да подржава Србију. ЕУ и њене земље чланице су први трговински партнер Србије, по обиму трговине, у погледу страних улагања и финансијске помоћи, много више него што су то други партнери. Само институционална помоћ ЕУ Србији износи око 200 милиона евра годишње. Србија већ има користи од Уније.

* Хоће ли Србија ускоро морати да уводи санкције Русији?

– Европска унија се састоји од 28 земаља чланица. Неке од њих имају ближе односе са Москвом од других. Русија је једнострано променила границе суседне Украјине. То је у супротности са основним принципима на којима је изграђена ЕУ и довело је до заједничког одговора Уније. У складу са преговарачким поглављем 31, Србија треба прогресивно да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*