МЕКЕЈН ЗАБРИНУТ ЗА СУДБИНУ БАЛКАНА: Црна Гора мора у НАТО!

0

Амерички сенатор и председавајући комитета Сената за оружане снаге Џон Мекејн изјавио је данас да је веома забринут због „тензија, ривалстава и потенцијала конфронтације на Балкану“ и најавио да ће САД наредне седмице ратификовати Протокол о приступању Црне Горе НАТО.

„То захтева пажњу Европске уније, НАТО и свих савезника да покушају да спрече неке од тих претећих и могуће претећих криза“, рекао је Мекејн за портал Јуропијен Вестерн Балканс (ЕWБ) на Бриселском форуму Немачког Маршаловог фонда у САД.

Он је истовремено указао на значај пријема Црне Горе у Алијансу изразивши уверење да ће САД следеће недеље ратификовати Протокол о приступању Црне Горе у НАТО.

Тим поводом, Мекејн је пренео да му је генерал Кертис Скапаротиј, командант америчке команде у Европи, рекао да би евентуални неулазак Црне Горе у НАТО била „апсолутна катастрофа“ као и да би последице тога могле да „уздрмају регион који је ионако нестабилан“.

Најављујући процес гласања о чланству Црне Горе у НАТО за понедељак, Мекејн је изразио уверење да ће велика већина чланова Сената то подржати.

Како је додао, може се замислити какав би утицај имало ако би САД одбиле захтев Црне Горе за улазак у НАТО.

Истовремено, Мекејн је рекао да је „добро познато да су Руси покушали пуч у Црној Гори као и добро је познато да тај пуч није успео“.

Такође је подсетио да је за стицање права на чланство у НАТО потребно да се прође веома дуг процес.

Црна Гора је „мала земља, али географски то је веома интересантно место“, рекао је Мекејн.

ИнтерМагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*