Меланија неће бити прва дама! Улогу преузима Доналдова кћерка Иванка!

Функција је намењена Иванки Трамп која би ускоро могла да постане најмоћнија од свих жена које су „владале” у Белој кући

0

Доналд Трамп се спрема да раскрсти са још једном традицијом и да у Белу кућу уведе – не супругу, већ кћерку.

О оваквом развоју догађаја почело је озбиљно да се говори када је Меланија Трамп саопштила да ће до краја школске године а можда и дуже остати на Менхетну са сином Бароном, иако се њен супруг већ 20. јануара сели у Вашингтон. Додатна нагађања подстакао је сам њујоршки милијардер изјавом да компанију препушта одраслим синовима, изостављајући Иванку Трамп која је досад водила корпорацију са оцем и браћом. Ако је Трамп пропустио да помене своју миљеницу као директорку компаније, онда је то само зато, тумаче медији, што њу жели поред себе у Вашингтону и припрема је за место прве даме. Иванка Трамп би тако могла да или званично постане прва дама или да незванично преузме све њене јавне функције ако Меланија Трамп баш не буде желела да се одрекне „титуле”. То неће бити преседан – и раније се дешавало да господарица у авенији Пенсилванија 1600 буде жена која није супруга председника – али ће долазак Иванке Трамп на то место бити концентрација моћи без преседана.

Како подсећа онлајн магазин „Слејт”, сестричина председника Џејмса Бјукенена морала је да дође на то место јер се њен ујак никада није женио. Кћерка Томаса Џеферсона имала је исту ролу пошто је њен отац остао удовац. Сестра Гровера Кливленда је остала у Белој кући док се није удала као и кћерка Вудроа Вилсона док се овај није поново оженио. У новијој историји, кћерка Џералда Форда привремено је преузела функцију због болести своје мајке.

Ипак, последњих деценија није се кршило правило да је супруга шефа државе прва дама, па је одступање од норме у следећој администрацији изазвало велико интересовање. Једни сматрају да Трамп треба да начини такав избор јер Меланија није била укључена у његову предизборну кампању, не разуме како функционише Вашингтон, нити је занима да научи, а и не жели да се пресели. Наводно би она била само домаћица која бира намештај, организује пријеме и дочекује стране званичнике, док је Иванка Трамп изверзирана и способна да допринесе и на смисленије начине. Либерални медији бране Меланијино право да не мора да дође на место које никада није желела и за које се није кандидовала. Та функција је, кажу, реликт сексистичке прошлости у којој је жена морала да преузме извесне дужности – и то неплаћене, пошто се на тој позицији не прима плата – само зато што је била нечија супруга. Они сматрају да је боље да то место попуни неко коме је стварно до тога стало, а не неко ко на њега има право због породичних веза, мада се онда поставља питање која је сврха ове позиције, и не треба ли је заменити одговарајућим местом у влади на које би се долазило као и на свако друго.

Према судском тумачењу из деведесетих, место прве даме одговара позицији „де факто званичника или службеника владе”, али без јасно дефинисаних дужности због чега свако  функцију врши по сопственом нахођењу. Обично се агитује за остварење неког друштвеног циља па се Лора Буш посветила искорењивању неписмености, а Мишел Обама здравом начину исхране. Далеко амбициознија Хилари Клинтон укључила се у владавину свог супруга, понашајући се као његов политички саветник. Нема сумње да је Иванка Трамп много ближа Хилари Клинтон, која је директно утицала на одлуке свог мужа, него Лори Буш која је увек наступала само као супруга. Најстарија кћерка Доналда Трампа већ је седела на састанцима које је њен отац после избора држао са страним државницима и директорима фирми из Силицијумске долине. Њен супруг Џерад Кушнер и она воде главну реч у прелазној Трамповој влади и бирају министре и друге званичнике. За разлику од Хилари Клинтон, која је била „само” политички моћна, Иванка Трамп у Белу кућу улази и као наследница корпоративне империје са пословима широм света који могу да напредују или назадују у зависности од америчке спољне политике на коју ће и она сама, као очев саветник, да утиче.

Тим будућег председника је, како је пренео информативни сајт „Хил”, демантовао да је донета била каква одлука о првој дами, али је Си-Ен-Ен дошао до информација да се Иванка увелико спрема за канцеларију Мишел Обаме и да са супругом разгледа станове у престоници. Иако то значи да неће живети у Белој кући, биће моћнија од било ког члана Трампове владе, сматрају аналитичари. Подсећа се да Иванка Трамп ужива бескрајно поверење свог оца и да ће се њена финансијска и политичка моћ само увећати када добије званичну функцију као покриће за утицај који већ остварује над изабраним председником.

Наравно да ће бити у сукобу интереса, али то је, изгледа, заштитни знак следеће администрације, почев од њеног оца, председника тајкуна.

Јелена СТЕВАНОВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*