Меркел: Британија и САД више нису поуздани партнери

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел жестоко је критиковала САД и Велику Британију у говору на предизборном скупу у Минхену, истакавши да „Европа мора да узме ствар у своје руке након незадовољавајућих разговора на састанку Г7“.

– Сада је постало јасно: Европа више не може да се ослони на своје дугогодишње партнере из Велике Британије и САД. Наша судбина је сада искључиво у нашим рукама – поручила је канцеларка на скупу у Баварској.

Након очигледно турбулентних разговора на састанцима групе Г7 и НАТО алијансе током викенда, немачка канцеларка је подвукла да је послератна западна алијанса жестоко пољуљана након два ударца: изласка Британије из ЕУ и избором Доналда Трампа за председника САД.

– Прошла су времена када смо морали да се ослонимо на друге. То сам јасно искусила у претходних неколико дана. Европљани су сами – истакла је Меркелова пред око 2.500 људи на скупу у Баварској.

Она је истакла да ће Немачка и цела ЕУ „природно стремити ка добрим односима са САД, Великом Британијом, па чак и Русијом“, а затим додала:

– Упркос томе, за своју будућност морамо се борити потпуно сами. Судбина Европљана зависи од тога!

Дводневни самит Г7 у Италији донео је сукобљавање Доналда Трампа са једне, и лидера Немачке, Француске, Италије, Kанаде и Јапана у неколико ствари.
Лидери тих земаља апеловали су на борбу против изолационизма и протекционизма, истичући на „фундаменталну потребу за очувањем слободног тржишта“. Оно у чему су се сложили са Трампом јесте додатни притисак на Северну Kореју, потреби за већом сарадњом у борби против тероризма, као и у подизању санкција против Русије.
Међутим, када је било речи о обнављању обавеза потписаних 2015. у Паризу, а које се тичу борбе против климатских промена, шест земаља је потписало, док је Доналд Трамп у име САД рекао да му је „потребно мало више времена да размисли“.

„Шест против једног“

Ангела Меркел је разговоре описала као „врашки тешке и веома незадовољавајуће“, али и „борби шесторо против једног“. С друге стране, Трамп је био задовољнији, што је исказао на свом Твитер профилу:

– Само што сам се вратио из Европе. Пут је био велики успех за Америку. Рад је био тежак, али су резултати били велики!
Трамп је током НАТО самита у Бриселу у четвртак поново осуо паљбу по НАТО, оптужујући све оне чланице које не издвајају минимум 2% БДП на одбрану да „исисавају новац америчких пореских обвезника“. Након тога, у посебним разговорима описао је трговинску политику Немачке као „веома, веома лошу“, жалећи се да Немачка, највећа економија ЕУ, „продаје превише аутомобила у Америци“.

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*