Меркел: Интересантна Путинова идеја о мисији УН у целом Донбасу

0

Мировњаци УН „треба да имају приступ читавој територији на којој се налази ОЕБС, тојест приступ читавој Доњецкој и Луганској области“, изјавила је Ангела Меркел коменаришући идеју руског председника Владимира Путина о увођењу мисије УН на југоистоку Украјине.

Меркелова је у интервјуу за немачку медијску групу Функе назвала иницијативу Русије за увођење мисије УН „интересантном“, и указала да у том правцу и даље треба радити, али је напоменула да је то „мали напредак који не даје повода за слабљење санкција“, пренео је Спутњик.

Такође, подсетила је да је раније о томе разговарала са председником Путином.

Телефонски разговор лидера Русије и Немачке одржан је 11. септембра и тада је Путин, како је саопштила прес-служба Кремља, изразио спремност да буде допуњен руски предлог о томе какву функцију треба да има мисија УН, наводи Спутњик.

Како је објаснила администрација председника, ради се промени руског предлога, која предвиђа да мировњаци могу да брину о безбедности посматрача ОЕБС-а не само на линији раздвајања, већ и у другим местима, где их пошаљу.

Званични представник Немачке Владе Штефен Зајберт је навео да Меркелова сматра да мандат мировних снага који предлаже Москва треба променити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*