Меркел: Нећу прихватити одређивање горње границе за прихват избеглица

0

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел истакла је у интервјуу немачкој телевизији ARD решеност да се кандидује за пун четворогодишњи мандат на изборима који ће бити одржани 24. септембра.

Она је између осталог у интервјуу бранила своју миграцијску политику, још једном одбацивши горњу границу броја избеглица.

„Што се горње границе броја избеглица тиче, мој став је и даље више него јасан: ја нећу прихватити горње границе”, рекла је Меркел.

Постављање границе тражи CSU с којом је канцеларкина CDU на савезном нивоу у коалицији.

Смањењем броја избеглица кроз циљано усмеравање и борбу против узрока емиграције може постићи више него простим увођењем горње границе, рекла је она, преноси Хина.

Десет недеља уочи федералних избора, ривал Меркелове Мартин Шулц оптужио је канцеларку да даје „празна обећања” о економској и политичкој будућности Немачке

Она је одбацила оптужбе да занемарује инфраструктуру земље, и истакла да су инвестиције већ повећане, али да у неким деловима Немачке постоје препреке кад је реч о капацитетима и плановима за трошење новца.

„Тренутно не можемо да потрошимо новац који имамо”, рекла је она за ARD, указавши на препреке које постоје кад је реч о плановима и капацитетима грађевинске индустрије и на нивоу регионалних власти.

Немачка је наменила милијарде евра инвестиција у школе, предшколске установе, болнице и за изградњу станова, али су локалне власти до сада, због проблема у планирању, потрошиле само део тих средстава, напомиње британска агенција.

Меркел је данас рекла да је федерална влада оставила на страну додатна новчана средства за нове инвестиције у средњерочним буџетским плановима, истакавши да „има још много посла у том погледу”, јавља Ројтерс.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*