Меркелова и Путин – како до дијалога?

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел путује данас у Русију где ће разговарати са Владимиром Путином о Украјини, Сирији и другим темама које оперећују немачко-руске односе
„Немачка је водећа сила у Европи и она обезбеђује да Европа као таква опстане. Према руском тумачењу, таква Европа слаби позицију Русије због чега она узвраћа ударац“, рекао је Јанис Сартс, директор „НАТО Стратешког комуникацијског центра за изузетност за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

То је, како је додао још један од разлога због којег Немачка не жели да дозволи да Русија, након Крима, анектира још неке територије.

Ангела Меркел се у Сочију данас први пут у последње две године на руском тлу састаје с председником Путином. Меркелова и Путин разговараће о рату у Сирији, конфликту у Украјини, као и планираном самиту Г20 у Хамбургу. На дневном реду ће се можда наћи и руски покушај утицаја на јавно мњење у Немачкој.

Канцеларкина порука требало би да буде јасна, очекује Гернот Ерлер, опуномоћеник немачке владе за Русију.

„Неприхватљиво је мешање у ствари друге земље на такав начин – илегалним методама као што су прислушкивање или хакерски напади. Мислим да је руско руководство свесно шта би значило за немачко-руске односе, ако би такве методе предузело или подржало“, рекао је он.

Немачка придаје велики значај односима с Русијом. Пред канцеларкин полазак у Русију, портпарол немачке владе Штефен Зајберт рекао је да влада тежи томе да „укључи Русију у доношење конструктивних решења“.

Да је то приоритет управо у тешким временима, тврди и стручњак за Русију Штефан Мајстер из Немачког друштва за спољну политику (ДГАП). Он подсећа да Ангела Меркел није једина која путује у Русију.

„Министар спољних послова Зигмар Габријел већ је боравио тамо, а планира да оде и председник Немачке. Чини ми се да тренутно постоји иницијатива да се успоставе разговори са руском страном“, каже он.

На руском дневном реду је, међутим, највиши циљ повећање спољнополитичког значаја земље. Русија је од „слабог управљача кризом“, постала „активни дизајнер“ међународних конфликата, сматра Сабине Фишер из берлинске фондације Наука и политика (СЊП).

То се, каже, показује, како у Сирији, тако и у Украјини. За немачку владу су „две важне теме које оптерећују односе“, пре свега незаконита анексија Крима и дестабилизација на истоку Украјине, каже портпарол Штефен Зајберт.

Како би повећала утицај у Европи и демонстрирала међународну моћ, Москва је свесно искористила кризе или чак изазвала сукобе, додаје Сабине Фишер и истиче да се због тога ЕУ налази пред великим изазовима.

„Европска унија не може да се упусти у нову поделу Европе која би била по жељи Русије, без подривања сопствених норми и вредности, као и ризиковања даље нестабилности са својим суседима. Такође, незаконито и нехумано понашање Русије у конфликтним регионима, не може се толерисати“, каже она.

За Немачку и ЕУ биће тешко да се поново укључе у конструктиван дијалог с Русијом, наводи Фишерова и додаје да би Берлин и Брисел требало да се концентришу на то да се конфликтни менаџмент води на локалном нивоу, као и да се хуманитарним активностима ублаже патње људи.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*