МЕРKЕЛОВА: О избеглицама бих донела исту одлуку као и пре две године

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел, фаворит на изборима у Немачкој који ће бити одржани идућег месеца, рекла је да, ако би јој се за то пружила прилика, ништа не би променила у приступу европској избегличкој кризи какав је имала пре две године.

„Све важне одлуке из 2015. донела бих поново на исти начин“, рекла је Меркел за данашње издање листа „Велт“.

Четири недеље уочи избора у Немачкој, канцеларкин коментар наглашава њено убеђење о хуманитарној потреби за отварањем граница у тренутку када је био забележен рекордан прилив избеглица у јужну и источну Европу ка Немачкој у 2015. години, наводи америчка агенција Блумберг.

Меркел је у интервјуу немачком листу напоменула да је део проблема који су довели до кризе 2015. то што су друге земље чланице ЕУ пречесто остављале медитеранске земље као што су Грчка и Италија на цедилу у излажењу на крај са избеглицама које су пристизале.

Она је поновила своје предизборно обећање да Немачка „никада више не би требало да сведочи“ о таквој ванредној ситуацији.

Став Меркелове о отвореним границима утицао је на пад њене популарности прошле године, и истовремено на раст популарности антиимигрантски настројене

Алтернативе за Немачку након што је рекордних 980.000 мигранта поднело захтев за азил када су 2015, већином бежећи од рата у Сирији, стигли у Немачку, подсећа америчка агенција.
 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*