Меркелова предлаже: Један човек да господари новцем ЕУ

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила данас да је отворена за предлог о креирању буџета еврозоне и функције министра финансија тог блока, за шта се заложио француски председник Емануел Макрон.
– Немам ништа против буџета еврозоне. Могли бисмо да разговарамо о министру финансија еврозоне – рекла је Меркелова после заједничке седнице влада Немачке и Француске у Паризу.

Она је додала да Европа мора да узме судбину у своје руке, преноси Ројтерс.

– Верујем да смо показали убрзо по формирању нове владе (у Паризу) да смо спремни да активирамо француско-немачке односе са новим импулсом – рекла је она.

Макрон и немачка канцеларка отворили су данас 19. по реду годишњи Самит две земље у чијем средишту ће бити безбедност, одбрана и унапређење европског пројекта у време неизвесности.

Макрон је уочи састанка поручио да Немачка треба да подстакне више приватних и јавних инвестиција широм Европе.

Он је у интервјуу медијској групи Функе рекао да Немачка треба да захвали за своју економску снагу „делом лошем стању у еврозони и слабости других националних привреда“.

Према његовим речима, између Немачке и њених суседа постоји економска и комерцијална неравнотежа, али и заједничка одговорност за развој еврозоне.
– Немачка мора да се покрене, баш као и Француска – навео је Макрон.

Састанак два кабинета се одржава у Јелисејском палати, док се истовремено и председник САД Доналд Трамп налази у Паризу као почасни гост поводом Дана Бастиље.

Упркос озбиљним темама, Меркел и Макрон почели су разговоре уз дечије игре у једном центру у Паризу где се деца из Берлина друже са младим Парижанима.

Тамо су одговарали на озбиљна питања о интеграцији и религији, али и добацивали лопатама представљајући се на свом језику.

Париз и Берлин развијају нови борбени авион

Француска и Немачка постигле су договор о развијању новог европског борбеног авиона ради замене летелица у постојећим флотама, наводи се у документу објављеном после састанка влада две земље у Паризу.

Овај договор је део нове иницијативе за сарадњу у области одбране и безбедности.

Немачка и Француска саставиле су план за развој новог авиона до средине 2018. године, наводи се у документу.

Две владе такође су постигле договор о успостављању оквирне сарадње за развој следеће генерације јуришног хеликоптера „Тигар“ и тактичких ракета типа ваздух-земља.

У документу се додаје да се пре 2019. године очекује потписивање општег споразума о пројекту „Евродрон“, у коме ће учествовати још Шпанија и Италија.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*